Antena 3 CNN Economic O româncă, angajată la BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume. Sabina Horga: "Nu ştiu dacă am plecat vreodată, realmente vorbind, din România"

O româncă, angajată la BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume. Sabina Horga: "Nu ştiu dacă am plecat vreodată, realmente vorbind, din România"

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 11:22 26 Oct 2023 Modificat la 11:22 26 Oct 2023
sabina horga facebook
O româncă, angajată la BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume. Cum arată o zi din viaţa Sabinei Horga. "Nu ştiu dacă am plecat vreodată, realmente vorbind, din România" Sursa foto: Facebook

Sabina Horga a plecat din Iaşi în clasa a X-a să termine liceul şi să studieze în Marea Britanie, iar ulterior, în timpul facultăţii la King’s College London, a decis să aplice pentru un internship pe timpul verii la BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume. 

A avut de trecut şase interviuri, printre care un test cu 600 de întrebări de răspuns în 10 minute, şi după încheierea cu succes a acestora i-a fost oferită o poziţie în cadrul com­paniei.

 Acum este analist al echipei Financial Markets Advisory, BlackRock, admi­nistrator de fonduri cu active de 9.400 de miliarde de dolari, de aproape 30 de ori peste produsul intern brut al României.

"Cred că România se vede bine de la Londra şi de oriunde. Am foarte mare încredere în România şi am un sentiment foarte pozitiv legat de modul în care se dezvoltă acolo piaţa de capital. 

La nivelul pieţelor emergente, cred că ne situăm într-un context foarte favorabil, atât din punct de vedere al apropierii de Uniunea Europeană, care facilitează accesul investi­to­rilor, cât şi din perspectiva resursei umane. 

Sunt oa­meni instruiţi, educaţi care pot susţine efor­turile de investiţii. Deci există o perspectivă optimistă", spune Sabina Horga.

BlackRock este investitor şi în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti. Cele mai recente date arată investiţii de 280 de milioane de lei în nouă companii, precum Banca Transilvania, OMV Petrom, Romgaz, BRD, MedLife.

"Analist este prima poziţie pe scara de salarizare. Spre deosebire de poziţii mai de "senior", precum vicepreşedinte sau director, este o poziţie în care contează mai mult abilităţile tehnice decât abilităţile de gestionare şi management al oamenilor, echipelor sau clientului. 

Atunci, o zi de lucru constă în analiză de date calitative şi cantitative, găsind un mod prin care să prezentăm asta clienţilor pentru a le satisface nevoile şi aşteptările pe care le au în privinţa noastră", explică românca.

"De asemenea, există foarte multe oportunităţi de a călători. Sunt săptămâni în care merg la biroul din Zurich sau Paris, ceea ce îmbină utilul cu plăcutul (...) Acum o lună, rutina mea de dimineaţă era să citesc presa, să mă uit la bursă şi la ştirile importante care mişcau pieţele, iar apoi mă apucam de lucru. 

În contextul războaielor, am început să ascult podcasturi dimineaţa în drum spre serviciu, iar seara citesc (...).

Vin acasă o dată la două luni, încercând să mă întorc cât mai des. Am încercat să mă implic în proiecte din România, citesc presa românească, adică nu ştiu dacă am plecat vreodată, realmente vorbind. Tocmai pentru că mă întorceam atât de des acasă, nu cred că a fost o tranziţie atât de bruscă", a povestit Sabina Horga, potrivit zf.ro.

×
x close