Antena 3 CNN Economic Restanțe uriașe în programul Start Up Nation: Mii de români așteaptă banii. Ministerele își pasează problema

Restanțe uriașe în programul Start Up Nation: Mii de români așteaptă banii. Ministerele își pasează problema

Ioana Ciobanu
1 minut de citit Publicat la 18:33 14 Oct 2024 Modificat la 19:06 14 Oct 2024
GettyImages-2172445368
Restanțe uriașe în programul Start Up Nation 2022. Foto: Getty Images

În timp ce statul se pregateşte pentru o nouă ediţie a programului Start Up Nation, un mecanism care ar trebui sa încurajeze noile investiţii, inclusiv prin crearea unor locuri de muncă, fondurile pentru ediţia 2022 încă nu au fost virate. Mii de antreprenori români care au contractat credite-punte pentru care băncile percep dobânzi aşteaptă încă ajutoarele de câte 40.000 de euro promise de stat. Între timp, problema este pasată de la o instituţie la alta. Ministerul Economiei cere deblocarea sumelor necesare de la Ministerul Finanţelor. 

Magazine, fabrici sau pensiuni. Sunt doar câteva exemple de afaceri româneşti care ar fi trebuit să fie deschise prin programul Start Up Nation 2022. Doar că banii de la stat întârzie. 

În această situaţie este şi familia Elvirei, care încă aşteaptă fondurile pentru modernizarea unei clinicii stomatologice.

Elvira, participant: Voiam să dăm un upgrade, să ne aliniem cu tehnologia modernă. Noi am primit creditul punte de la bancă, numai că acum suntem în situația în care plătim dobândă băncii respective. Nu se știe absolut nimic, nimeni nu dă un termen limită.

Alături de o investiție proprie de 5-15% din totalul proiectului, beneficiarii ar fi trebuit să primească aproximativ 40.000 de euro prin Start Up Nation 2022. Mulţi participanţi au contractat credite pentru toată suma, urmând ca statul să vireze sumele pe care şi le asumase. Doar că finanţarea întârzie, iar creditele atrag dobânzi lună de lună. 

Unii beneficiari aşteaptă de peste jumătate de an.

Marius Todos , expert accesare fonduri europene: O dobândă lunară de 1500 - 2000 în luna noiembrie. Dobânzi, penalități, tot ce nu a fost plătit devine scadent într-o singură tranșă. Dacă încep să îi execute, va fi o problemă mare pentru ei.

Afacerile ar fi trebuit să contribuie la revigoarea economiei româneşti, inclusiv prin crearea de noi locuri de muncă şi reducerea şomajului în rândul tinerilor, o mare problemă cu care se confruntă România. Rezolvarea rămâne pe masa Guvernului.

Radu Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului: Astăzi sunt scadenți, din câte am eu de la directorul de specialitate, 266 de milioane de lei, plăți pe care le-am solicitat în numeroase rânduri de la Ministerul Finanțelor. La ultima discuție pe care am avut-o cu domnul Boloș a zis că cu prioritate va găsi o soluție.

Până la finalul anului restanţele ar ajunge la 700 de milioane de lei, conform estimărilor.

×
Parteneri
x close