Antena 3 CNN Economic Regulile pentru prosumatori, la un pas de a se schimba. Modificări la decontarea facturilor şi surplusul de energie electrică

Regulile pentru prosumatori, la un pas de a se schimba. Modificări la decontarea facturilor şi surplusul de energie electrică

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 14:42 10 Oct 2023 Modificat la 14:42 10 Oct 2023
prosumatori energie getty images
Regulile pentru prosumatori, la un pas de a se schimba. Modificări la decontarea facturilor şi surplusul de energie electrică Sursa foto: Getty Images

"Am depus o iniţiativă legislativă (...) care aduce trei modificări, zic eu esenţiale la statutul şi drepturile prosumatorilor. 

Primul punct: acel termen de 24 de luni care este astăzi definit pentru decontarea surplusului de energie electrică să îl reducem la o decontare lunară. Deci, dacă doreşte prosumatorul să facă această decontare a surplusului să poată să o facă lunar. 

Al doilea punct sau a doua modificare, zic eu, extrem de importantă: în acea condiţie în care un prosumator are acelaşi furnizor de energie electrică şi gaze naturale, din surplusul produs de energie electrică, din valoarea surplusului de energie electrică, să poată să deconteze factura de gaze naturale.

Iar a treia modificare se referă la, am numit-o noi, donarea surplusului de energie electrică la spitale, aşezăminte culturale sau chiar şi membri ai familiei lor. Tot aşa, cu condiţia să aibă acelaşi furnizor de energie electrică. 

Până la urmă, nu este o donare propriu-zisă, ci este redirecţionarea surplusului de energie electrică produs de prosumatori", a explicat, marţi, Istvan-Lorant Antal.

El a subliniat că dezbaterile asupra proiectului au fost amânate pentru această săptămână pentru ca fiecare parte implicată să îşi exprime punctul de vedere, iar miercuri această iniţiativă legislativă ar putea fi votată în plenul Senatului.

La rândul său, preşedintele ANRE, George Sergiu Niculescu, a subliniat că autoritatea are o preocupare continuă în ceea ce priveşte prosumatorii, cărora le trebuie oferită importanţa pe care o capătă, în condiţiile în care aceştia au ajuns la o putere instalată de peste 1 GW.

Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Bende Sandor, a reiterat că apariţia prosumatorilor a scos la iveală foarte multe probleme ale reţelelor şi că o posibilitate ar fi ca finanţarea panourilor fotovoltaice să fie condiţionată de instalarea de unităţi de stocare a energiei.

"Pe termen scurt ce se poate face în acest domeniu? Eu am mai spus de foarte multe ori: termenele scurte în investiţiile în domeniul energiei sunt undeva de la 10 ani încolo. Asta înseamnă scurt şi asta înseamnă ceva rapid. 

Sunt foarte scumpe, foarte costisitoare şi procedeele sunt extrem de greoaie. (...) Şi o posibilitate ar fi, şi ar fi de gândit şi pentru Guvernul României, ca atunci când finanţează panourile fotovoltaice, sistemele de producere a energiei fotovoltaice, să finanţeze condiţionat cu unităţi de stocare cu baterii de stocare. Asta, pe termen scurt, ar rezolva câteva probleme", a afirmat Bende Sandor, potrivit agerpres.ro.

×
x close