Antena 3 CNN Economic Regio (P) Zona Promenadei din Brăila - un spectacol cotidian regizat de Regio

(P) Zona Promenadei din Brăila - un spectacol cotidian regizat de Regio

4 minute de citit Publicat la 07:52 17 Dec 2013 Modificat la 07:52 17 Dec 2013
(P) Zona Promenadei din Brăila  - un spectacol cotidian regizat de Regio
Un simbol al  Municipiului Brăila, zona de promenadă cunoscută și sub denumirea de Esplanada Dunării este dominată de ansamblul de fântâni cinetice realizate de sculptorul Constantin Lucaci, considerat unul dintre cei mai importanţi sculptori contemporani după Constantin Brâncuși. Prin Regio, administrația Municipiului Brăila a reușit să redea locuitorilor unul din locurile de promenadă preferate și să repună în drepturi opera unui maestru al sculpturii românești.
 
Constantin Lucaci, sculptor în oţel inoxidabil, a construit ansamblul de făntâni cinetice în perioada 1986-1989, prin exploatarea suprafeței de inox polizate, cultivând efectul mișcării, sonorității și ușii deschise imaginației fiecărui privitor, realizând o sculptură de integrare urbană care îmbină tradiția antică, renascentistă și iluministă a jocurilor de apă. 
 
Acasă lângă Dunăre...
Proiectul a început în luna mai 2011 și este preconizat să se încheie la începutul anului 2014. Lucrările s-au desfășurat pe mai multe planuri, astfel încât toate elementele urbane, monumentale și peisagistice ale zonei să fie repuse în drepturi. “Starea de degradare a acestei zone era evidentă, iar fântânile, care erau principala atracție, abia reușeau, prin profesionalismul muncitorilor care le îngrijeau să funcționeze la anumite evenimente ale municipiului. În momentul în care a apărut oportunitatea finanțării reabilitării acestei zone totul a intrat în linie dreaptă. Noi aveam datoria morală să protejăm opera maestrului Constantin Lucaci, fiind printre puținele municipii înzestrate de acesta”, ne-a declarat dl. Aurel Simionescu, primarul Municipiului Brăila. 

Platformele pietonale (pavajele, treptele și contratreptele), cu o suprafață totală de aproximativ 5.000 mp au fost reabilitate, iar spațiile de odihnă și recreere au fost dotate cu bănci și jardiniere din beton armat monolit, placate cu lemn. S-a refăcut instalația electrică, precum și cea de apă și canalizare. Zona verde, cu o suprafață de peste 6.000 mp, a fost total refăcută prin plantarea de arbori și plante decorative și s-a pus la punct un sistem de irigații modern, prevăzut cu senzori de ploaie, care să asigure apa necesară supraviețuirii și creşterii gazonului și a plantelor. În zona de Esplanadă s-au montat 2 panouri de informare pentru accesul larg al cetățenilor la informații de interes public.

Cel mai important aspect al acestui proiect l-a constituit reabilitarea ansamblului aferent celor trei fântâni cinetice (în trepte, dreptunghiulară și rotundă).  În acest sens s-a realizat un planșeu suplimentar înclinat pe care să se scurgă apa, s-au remediat fisurile apărute și s-a refăcut impermeabilizarea zonelor care au rol de cuve de apă. Sistemul hidraulic și  instalațiile aferente celor 3 cuve cu jocuri de apă au fost refăcute și s-a pus la punct echipamentul de comandă pentru sincronizarea jeturilor de apă cu jocurile de sunete și lumini. Instalația de sonorizare, alcătuită din 18 difuzoare amplasate pe stâlpii de iluminat public, asigură sonorizarea ambientală pe o suprafață de 6.000 mp în zona fântânilor.

Ansamblul maestrului Lucaci a fost completat, după 22 de ani,  prin amplasarea, la baza zonei de Esplanadă, a ultimului element, o sculptură stilizată. Întrebat ce reprezintă aceasta, artistul a întrebat „Dumneavoastră ce credeţi că este? Este ce vedeţi, eu, prin piesele mele, nu limitez imaginația nimănui dând o denumire!” Sculptura ar fi trebuit să fie montată, în 1989, la capătul dinspre Dunăre al ansamblului cinetic, dar, din pricina grabei cu care s-a făcut atunci inaugurarea fântânilor, a fost abandonată.
 
 “În vizitele mele pe șantier, într-o zi mohorâtă, am fost abordată de o doamnă trecută de mult de prima tinerețe, care probabil văzându-mă vorbind cu muncitorii și-a închipuit că am legătură cu ce s-a întâmplat acolo. Cu ochii umbriți de lacrimi, mi-a spus <<Draga mea, mirosul de acasă doar aici, la Dunăre, îl simt, copiii m-au luat în țări străine, să-mi fie mai bine, dar nu e așa. Pe unde am fost, orice am văzut, ce avem noi aici și cum văd acum că se păstrează, nu am văzut nicăieri. Bravo vouă, că știți să păstrați!>>”, își amintește Marilena Ilie, managerul de proiect.

Un proiect de succes pentru un oraș mai frumos
În municipiul Brăila, Esplanada a fost mereu cea mai frecventată zonă de promenadă, chiar și în momentul în care starea de degradare era maximă. Acum, locuitorii municipiului și turiștii au la dispoziție un spațiu de promenadă reabilitat cu materiale de calitate, cu un ansamblu de fântâni cinetice împodobit cu o suită  de fascicule luminoase care străbat perdeaua de apă pe ritmul muzicii și cu zone verzi toaletate și întinerite. Proiectul Regio a reșit să asigure spațiul natural ideal pentru ca opera maestrului Constantin Lucaci să fie pusă în valoare la adevăratul său potențial. 

Proiectul „Reabilitarea zonei de promenadă cuprinsă între strada Calea Călărașilor și Faleza Dunării” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013 și implementat în Regiunea de dezvoltare Sud-Est. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere şi are o valoare totală de 14.281.665 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 10.374.005 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio- Programul Operațional Regional 2007-2013.

×
Parteneri
x close