Un proiect pentru creşterea competitivităţii
Ideea proiectului a apărut din nevoia companiei de a acoperi toate etapele de realizare a soluţiei robotizate, de la proiectare, realizarea simulărilor 3D, producţia de subansamble, până la execuţie şi livrarea produsului finit.
Proiectul, finalizat în anul 2011, a constat în achiziţionarea de echipamente specifice. Cele două staţii grafice şi programele informatice de simulare robotizată permit realizarea unor simulări 3D foarte exacte ale aplicaţiilor robotice, astfel încât clientul să aibă o imagine cât mai fidelă a tuturor funcţiilor robotului. Simulările permit minimalizarea problemelor care ar putea apărea după implementarea soluţiei în teren. Strungul CNC şi freza CNC, echipamente controlate numeric (CNC- Computer Numerically Controlled), permit producerea şi prelucrarea pieselor şi subansamblelor cu care vor fi echipaţi roboţii.
Proiectul a permis Robotsnet Consulting să internalizeze întreg ciclul de producţie a soluţiilor robotice, să scadă timpul şi costurile de producţie şi să creeze 3 locuri de muncă permanente. După implementarea proiectului, firma a reuşit să crească numărul de clienţi cu peste 20%.
„Acum putem concura, pe piaţa autohtonă, cu prestigioase firme de profil din afară, iar avantajul nostru este dublu: cunoaştem piaţa şi avem capacitatea de a furniza soluţia completă, inclusiv partea de mentenanţă, la costuri mult mai mici.”, declară directorul Robotsnet Consulting.
Primii paşi pe o piaţă emergentă
România face primii paşi în adoptarea de soluţii robotice. Dacă în Germania, de exemplu, se vând câteva mii de roboţi anual, în România se achiziţionează numai câteva sute.
Majoritatea IMM-urilor autohtone preferă forţa de muncă umană, chiar dacă, pe termen lung, este o soluţie mai costisitoare.
„Robotul poate lucra 24 de ore din 24. Dacă omul poate face ceva, şi robotul poate, dar constant, la o valoare mai scăzută şi la o calitate mai mare. Folosirea unei soluţii robotizate este o chestiune de mentalitate sau de educare a unor mentalităţi. Dacă, în anii ’90, încercam să convingem o importantă fabrică producătoare de automobile de avantajele competitive pe care le pot obţine prin folosirea roboţilor, în momentul de faţă, aceeaşi fabrică foloseşte în jur de 300 de astfel de soluţii”, concluzionează Cornel Catană.
Proiectul „Creşterea competitivităţii firmei Robotsnet Consulting SRL Bucureşti prin achiziţionarea de echipamente moderne pentru implementarea de soluţii robotizate de înaltă tehnologie” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013 și implementat în Regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 4 – Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional și local şi are o valoare totală de 1.616.574 de lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 858.000 de lei.
Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013.