Clădirea a fost construită în centrul orașului, în anul 1965, cu o capacitate maximă de 50 de clase. Iniţial, aici a fost o şcoală generală, trecând, ulterior, prin diferite forme de organizare: Liceu Pedagogic, Şcoală Generală cu clase de aplicaţii, Liceu de Chimie şi Școală Gimnazială, în prezent. „Întrucât, după 1989, numărul claselor a crescut continuu datorită numărului mare de elevi înscrişi, s-a ajuns ca, de exemplu, la data scrierii proiectului, să fie 1.365 de elevi înscrişi şi să fie nevoiţi să închirieze 8 săli de clasă de la alte unităţi de învăţământ. Nevoia de extindere, dar şi de renovare era imperioasă”, ne povesteşte Simina Sâmpetrean, consilier în cadrul Serviciul Managementul Proiectelor din Primăria Municipiului Zalău.
Dotările de azi, modernizarea învăţământului de mâine
Reabilitarea școlii din fonduri Regio a apărut ca soluţie la problemele semnalate în legătură cu ineficienţa din punct de vedere energetic, slabele dotări materiale și din dorința ca toţi elevii ce aparțin Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” să își desfășoare activitatea în aceeași locație. Proiectul, demarat în 2009, a fost primul contract Regio semnat în municipiul Zalău. Lucrările au durat 18 luni şi au vizat supraetajarea clădirii prin mansardare, fără a fi uitate consolidarea rezistenței clădirii și reabilitarea instalaţiilor de încălzire, a celor electrice şi a celor sanitare.
În ceea ce privește dotările, cele 9 săli de clasă nou create, printre care și un laborator de informatică, beneficiază de mobilier nou, table magnetice și echipamente IT şi de comunicaţii de ultimă generație. Ca urmare a implementării proiectului, a crescut eficienţa termică a clădirii (de la clasa energetică F, la clasa B), s-au redus costurile la utilităţi şi întreţinere cu peste 10%, iar cheltuielile cu închirierea de săli de clasă de la alte instituţii de învăţământ au dispărut, realizându-se o economie de 11.790 lei/an.
În momentul de faţă, şcoala dispune de o sală şi un teren de sport, o bibliotecă, 5 laboratoare (de chimie, fizică, biologie și două laboratoare de informatică), o sală de festivități, un cabinet logopedic, un cabinet de consiliere școlară și o capelă.
„Fabrica de genii”
Școala este cea mai bună unitate de învăţământ din localitate şi printre primele din judeţ. Numai în 2013 au fost 20 de participări la faza națională a olimpiadelor și concursurilor școlare, cu 1 premiu I, 2 premii speciale și o mențiune. Anul trecut, 11 dintre absolvenţi au încheiat toţi cei patru ani de gimnaziu cu media 10.
În momentul actual, în cadrul școlii, spațiul permite găzduirea de numeroase programe și proiecte educaționale extrașcolare și extracurriculare (dintre care un proiect multilateral Comenius cu rol de coordonator). Tot aici se desfăşoară activitatea claselor de excelență, dar și cursurile de perfecționare la care participă profesorii şi învăţătorii din judeţ. În ceea ce priveşte olimpiadele şcolare anuale, majoritatea acestora, dar mai ales cele la limba şi literatura română şi matematică, precum şi organizarea centrelor de testareau loc tot în Şcoala „Mihai Eminescu”.
Proiectul „Supraetajare și reabilitare termică Școala Generală “Mihai Eminescu” din Municipiul Zalău” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013 și implementat în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale şi are o valoare totală de 2.839.415 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 2.154.342 de lei.
Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013.