„Municipiul Hunedoara are peste 70.000 de locuitori şi un imens potenţial de dezvoltare. Proiectele din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană au fost gândite ca un tot, care să permită oraşului să se dezvolte economic şi în siguranţă. Prin extinderea parcului, am dorit să transformăm această zonă într-un <<plămân verde>> al oraşului, un loc de relaxare şi agrement pentru toţi locuitorii, indiferent de vârstă”, ne-a declarat Viorel Arion, primarul Municipiului Hunedoara.
Străzi moderne
Proiectul de modernizare a reţelei stradale a fost finalizat la sfârşitul anului 2012 şi a vizat reabilitarea părţii carosabile a străzilor Avram Iancu, Aurel Vlaicu, Carpaţi, Victoriei şi a bulevardelor Dacia, 1848, Libertăţii, Republicii şi Traian, în total peste 10 km de drum. Arterele de trafic au fost recondiţionate prin turnarea unui nou strat bituminos, trotuarele aferente au fost asfaltate, iar bordurile au fost reconstruite. S-au reconfigurat intersecţiile, s-au refăcut marcajele stradale şi s-au schimbat indicatoarele rutiere. Proiectul a permis modernizarea a 19 staţii de autobuz, iar pe Bulevardul Traian a fost amenajată o pistă pentru biciclete de 2.650 mp. De-a lungul bulevardelor, au fost amenajate locuri de parcare şi s-au refăcut zonele verzi.
Plămânul Hunedoarei
Parcul Tineretului, întins pe o suprafaţă de aproximativ 20.000 mp, a fost reabilitat şi extins prin intermediul unui proiect desfăşurat pe o perioadă de 13 luni şi finalizat la începutul anului 2012. Parcul a fost extins prin valorificarea a aproximativ 1.200 mp de teren, aflat pe laturile de nord şi vest. De asemenea, au fost refăcută reţeaua de alei a parcului şi utilităţile şi au fost reparate gardurile de împrejmuire. Parcul a fost dotat cu obiecte de mobilier urban, iar vechea fântână arteziană a fost înlocuită cu una nouă, pe o altă poziţie. Au fost plantaţi peste 300 de arbori şi a fost amenajat un loc de joacă pentru copii. Un aspect foarte important al derulării acestui proiect este faptul că s-au creat 35 de locuri de muncă.
Siguranţă sporită
Proiectul Sistem de supraveghere video pentru siguranţa cetăţenilor în municipiul Hunedoara, finalizat la sfârşitul anului 2011, s-a derulat pe o perioadă de un an. Scopul principal al acestui proiect a fost acela de reducere a incidentelor prin supravegherea permanentă a zonelor cu potenţial ridicat de infracţionalitate, a intersecţiilor aglomerate şi a unităţilor de învăţământ. 23 de camere video au fost amplasate în cele mai aglomerate zone, respectiv la grădiniţe, şcoli şi licee, la spitale şi la gară, dar şi în intersecţii şi în zona centrală pietonală. Proiectul a permis instruirea personalului şi dotarea dispeceratului cu trei calculatoare şi trei televizoare LCD. În cadrul Poliţiei Locale, a fost creat un Centru de Comandă şi Control, unde imaginile înregistrate prin intermediul camerelor de supraveghere sunt stocate timp de trei luni. Succesul proiectului este evident prin scăderea cu 5% a ratei de infracţionalitate existente la nivelul municipiului.
Proiectele „Reabilitare şi modernizare reţea stradală: str. Avram Iancu, str. Aurel Vlaicu, str. Carpați, str. Victoriei, b-dul Dacia, b-dul 1848, b-dul Libertăţii, b-dul Republicii, b-dul Traian - mun. Hunedoara”, „Sistem de supraveghere video pentru siguranţa cetăţenilor în municipiul Hunedoara” şi „Reabilitarea și extinderea Parcului Tineretului Hunedoara” sunt finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013 și implementate în Regiunea de dezvoltare Vest. Proiectele au fost depuse în cadrul Axei Prioritare 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere. Valoarea totală, însumată, a celor trei proiecte a fost de 30.596.373,44 de lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 26.006.917,42 de lei.
Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013.