Antena 3 CNN Economic Regio (P) Regio reface Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial

(P) Regio reface Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial

3 minute de citit Publicat la 06:41 18 Mar 2014 Modificat la 06:41 18 Mar 2014
(P) Regio reface Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial
Mausoleele de la Mărăşeşti, Mărăşti, Focşani şi Soveja, ale căror nume sunt similare cu eroismul soldaţilor români căzuţi în primul război mondial, precum şi alte obiective istorice din judeţul Vrancea au fost complet restaurate şi renovate prin Regio. Proiectul Consiliului Judeţean, apreciat de UNESCO,  va contribui la valorificarea potenţialului turistic, cultural şi istoric, precum şi la creşterea cu 25% a numărului de turişti care vizitează judeţul.

Pe aici... se trece
Proiectul Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial s-a derulat timp de 49 de luni şi s-a încheiat la sfârşitul anului 2013.  Cele patru Mausolee ale Eroilor din Focşani, Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja au fost reabilitate prin lucrări de refacere a hidroizolaţiei, îmbunătăţirea sistemului de ventilare, amenajări exterioare, lucrări la instalaţiile electrice, sanitare şi termice. Au fost refăcute drumurile, aleile şi parcajele şi s-au amenajat puncte de informare.

Totodată, au fost introduse în circuitul turistic alte monumente istorice:  Monumentul eroilor pănceni căzuţi în timpul primului război mondial şi Cimitirul ostaşilor germani căzuţi în timpul primului război mondial, aflate în apropierea oraşului Panciu; monumentul Ecaterina Teodoroiu din localitatea Străoane, Monumentul frăţiei de arme româno-franceze 1916-1919 – din Varniţa şi Cimitirul ostaşilor germani – din Soveja. După terminarea lucrărilor de restaurare, nouă persoane şi-au găsit, aici, locuri de muncă.

Acest proiect constituie un prim pas al unui program de revitalizare şi valorificare a potenţialului cultural regional. S-au creat astfel premisele pentru dezvoltarea turismului la nivel local şi regional, creşterea gradului de ocupare a populaţiei din localităţile străbătute de acest traseu, atragerea de investitori şi oportunităţi pentru noi locuri de muncă.

Un proiect apreciat de UNESCO
Comisia Europeană a lansat programul – EDEN - Destinaţii Europene de Excelenţă, un program de promovare a unor modele de dezvoltare turistică durabilă . Prin destinațiile selectate, programul vrea să atragă atenția asupra valorilor și diversității destinațiilor turistice europene. În toamna anului 2013, Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea a câştigat locul al III-lea la nivel naţional cu un proiect de promovare a potenţialului turistic al zonei Focşani – Mărăşeşti  – Panciu – Mărăşti – Soveja, atât din punct de vedere cultural-istoric, cât şi din perspectiva cadrului natural existent, cu accent pe promovarea mausoleelor reabilitate în carul proiectului Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial. Astfel, CJ Vrancea a devenit membru al Asociaţiei EDEN şi al Reţelei turistice EDEN, a fost premiat în cadrul festivităţii care a avut loc la Bruxelles pe 11 noiembrie 2013 şi a beneficiat de un stand de prezentare din partea Autorităţii Naţionale pentru Turism, cu ocazia Târgului de Turism al României desfăşurat în perioada 14 – 17 noiembrie 2013 la Romexpo (Bucureşti).

În octombrie 2013, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a primit o distincţie din partea UNESCO pentru reabilitarea mausoleelor ridicate în cinstea eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă. Cu acest prilej, Marian Oprişan a declarat că  va face toate  demersurile necesare pentru includerea mausoleelor vrâncene în patrimoniul UNESCO. 

Proiectul „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial’’  este finanţat prin Regio - Programul Operaţional Regional 2007-2013 și implementat în Regiunea de dezvoltare Sud-Est. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului şi are o valoare totală de 21.214.265 lei, din care cofinanţarea de la Uniunea Europeană a fost de 17.127.167 lei. 

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanţate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare,  harta  proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013.

×
Parteneri
x close