„Am conceput acest proiect ca să îmbunătăţim calitatea infrastructurii serviciilor sociale şi să le ridicăm la standarde europene. Odată cu inaugurarea noului etaj, cei 40 de beneficiari – copii aflaţi în dificultate, care au depăşit vârsta de 18 ani, vor fi aduși aici în vederea recuperării și integrării sociale”, ne-a spus Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Modernizat și dotat la standarde europene
Proiectul Regio a vizat reamenajarea și modernizarea etajului al III-lea, care era dezafectat, după desfiinţarea Şcolii Ajutătoare. Lucrările au început în luna iunie 2010 și au durat 16 luni. Spațiul de 1.236 mp a fost recompartimentat și reabilitat termic, au fost înlocuite instalațiile electrice și sanitare. După terminarea lucrărilor, etajul III era compus din opt dormitoare, o magazie, un cabinet medical, o farmacie, arhivă, sală de activităţi comune, sală de kinetoterapie, vestiar, grupuri sanitare cu duşuri, atât pentru beneficiari, cât şi pentru personal. Cabinetul medical de kinetoterapie a fost dotat cu aparate moderne, printre care biciclete medicinale, benzi de alergare, aparate de vibromasaj, aparate pentru exerciţii abdominale şi truse cu greutăţi.
Mulţumită finanțării Regio, Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi „Bîlteni” are acum o capacitate de 170 de locuri (90 de beneficiari în Centrul de Recuperare şi Reabilitare şi 80 de persoane adulte cu handicap în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică). Personalul complexului este de 164 de persoane (medici, psihologi, asistenți medicali și sociali, infirmiere, personal administrativ etc.), care oferă asistență 24h/24h persoanelor internate.
Proiectul „Extinderea capacităţii, prin amenajarea și modernizarea etajului III al Complexului de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică pentru adulţi «Bîlteni», Judeţul Gorj” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional și implementat în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale şi are o valoare totală de 1.167.843,20 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 697.666,51 lei .
Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare regională care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio- Programul Operațional Regional 2007-2013.