Antena 3 CNN Economic Regio (P) Mai multă distracţie la Băile Figa după inaugurarea Aqualandului-ului

(P) Mai multă distracţie la Băile Figa după inaugurarea Aqualandului-ului

3 minute de citit Publicat la 07:17 11 Noi 2013 Modificat la 07:17 11 Noi 2013
(P) Mai multă distracţie la Băile Figa după inaugurarea Aqualandului-ului
Cea mai nouă stațiune balneară din România, Băile Figa, a fost construită din fonduri Phare și inaugurată în anul 2010. Doi ani mai târziu, odată cu finalizarea proiectului Regio “Extinderea parcului balnear Băile Figa cu Mini Aqua Land”, numărul de turiști s-a dublat, iar localitatea Beclean a devenit, în numai câtiva ani, o atracție turistică importantă a regiunii Nord-Vest.

Totul a început în anul 2005, când cercetările la fosta mină de sare de la Băile Figa, cu o vechime de peste 3000 de ani, au scos la iveală obiecte ce datează din perioada dacică și chiar din epoca bronzului: vase folosite pentru exploatarea sării, ciocane de minerit, scări de lemn, garduri şi construcţii de lemn. Potrivit specialiștilor, acest sit este cea mai importantă descoperire arheologică din ultimii ani, în Europa Centrală şi de Est.

Distracţie şi sănătate
Staţiunea Băile Figa, construită în 2008, este în primul rând balneară, cu ape sărate și nămol cu proprietăți asemănătoare celor de la Techirghiol. Suprafața de 15 hectare a fost amenajată cu multe spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, terenuri de tenis și fotbal, un centru spa, jacuzzi, saună, o piscină cu apă dulce, una cu apă sărată, un bazin rustic cu nămol, o cascadă, un lac sărat şi un râu leneş, pe care turiştii pot pluti relaxat, pe colace şi bărcuţe gonflabile. Jos, la liziera pădurii, se află lacul sărat Cerbul. Peste tot, pe plajele cu nisip, pe cele cu iarbă, pe plaja lacului sărat, pe gazonul artificial creat de-a lungul Râului leneş, numeroase şezlonguri şi umbrele protectoare, îmbie turiştii să se relaxeze şi să profite de ziua de odihnă şi de condiţiile confortabile.

Ideea construirii Aqualand-ului a apărut în perioada lucrărilor de finalizare a amenajării iniţiale a Parcului Balnear, în anul 2009.
Proiectul a constat în construirea a trei tobogane uriaşe şi a unei piscine cu apă dulce, caldă, având lungimea de 18 metri, lăţimea de 15 metri şi o adâncime cuprinsă între 0,8 metri şi 1,2 metri. Piscina este locul de colectare pentru utilizatorii celor trei tobogane acvatice, care au în total cinci piste de alunecare pe apă. Toboganele pleacă de la o înălţime de peste 10 metri şi au diferite elemente dinamice, cu serpentine, bucle şi alte efecte de senzaţie. Primul tobogan, Kamikaze, oferă senzaţii tari, prin viteza foarte mare de alunecare. Al doilea, Concurs, are trei piste de alunecare, oferind posibilitatea coborârii simultane pentru trei persoane. Spirala, cel de-al treilea, este o îmbinare de elemente roşii şi albe, cu serpentine, bucle şi alte efecte, oferind amatorilor de adrenalină o alunecare de aproape 70 de metri, până la piscina de colectare. Tot în cadrul proiectul s-au achiziţionat 50 de panouri solare care încălzesc apa, a fost amenajată piscina cu apă dulce cu efect de valuri şi s-a montat pavaj pe 1.400 de metri pătraţi.

Regio, un program pentru redescoperirea României
După construirea Aqualand-ului, numărul de turiști aproape s-a dublat. Implicit, au crescut şi încasările aduse de Parcul Balnear. Numai din toboganele acvatice, inaugurate la mijlocul sezonului în anul 2012, s-au încasat 80.000 de lei, iar în anul 2013, într-un sezon, s-au încasat 170.000 de lei.

Regio ne-a dat posibilitatea să transformăm un vis în realitate, să reorientăm o întreagă zonă, care a devenit, dintr-un loc fără perspective, un punct de atracţie turistică naţională. Este cea mai bună formă de promovare a oraşului Beclean în toată ţara. Încasările anuale din turism contribuie la dezvoltarea zonei noastre şi ajută economia locală”, ne-a declarat Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean.

Proiectul „Extinderea parcului balnear Băile Figa cu Mini Aqua Land” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional și implementat în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului şi are o valoare totală de 3.160.733 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 1.195.288 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013.

×
Parteneri
x close