Antena 3 CNN Economic Regio (P) Liceul teoretic „C. A. Rosetti”, Bucureşti - infrastructură modernă pentru învăţământ de performanţă

(P) Liceul teoretic „C. A. Rosetti”, Bucureşti - infrastructură modernă pentru învăţământ de performanţă

3 minute de citit Publicat la 07:55 08 Apr 2014 Modificat la 07:55 08 Apr 2014
(P) Liceul teoretic „C. A. Rosetti”, Bucureşti - infrastructură modernă pentru învăţământ de performanţă
„C.A. Rosetti” este unul dintre liceele cu forţă magnetică ale Capitalei, datorită renumelui obţinut prin performanţele elevilor, dar şi prin nivelul ridicat al dotărilor de care dispune. Prin Regio, clădirea a fost reabilitată termic, dotată cu panouri solare şi extinsă prin construirea celei mai mari săli de sport din incinta unei unităţi de învăţământ.

Liceul a fost construit în anul 1959, într-un timp record de numai 6 luni, în partea de nord a moşiei boierilor Floreşti - care avea să devină actualul cartier Floreasca. Şcoala medie „C.A.Rosetti” a funcţionat, între 1957 şi 1959, în localul din str. Popa Petre, din septembrie 1959 mutându-se în actualul local din Floreasca, unde a devenit centru de cultură pentru cartier şi împrejurimi. Din 1968, a devenit prima şcoală experimentală de limba engleză din Bucureşti, iar, zece ani mai târziu, Liceul „C. A. Rosetti” a căpătat un nou profil ştiinţific, acela de studiere intensivă a ştiinţelor naturii (biologie, chimie şi fizică), având laboratoare de specialitate foarte bine dotate.

Infrastructură educaţională unică în capitală
Numărul tot mai mare de elevi interesaţi să urmeze cursurile Liceului „C.A. Rosetti” şi necesitatea de îmbunătăţire a mediului pentru desfăşurarea activităţilor şcolare au fost principalele motive care au determinat realizarea acestui proiect. În plus, unitatea de învăţământ avea la dispoziţie o suprafaţă de 1,6 hectare - un spaţiu liber extrem de generos, care a permis extinderea clădirii în cele mai bune condiţii.

Proiectul, desfăşurat pe o perioadă de doi ani, s-a încheiat la începutul anului 2014 şi a fost structurat pe mai multe componente. Principalul corp de clădire a fost reabilitat termic, prin realizarea unui sistem termoizolant performant, refacerea şarpantei şi a învelitorii acoperişului, astfel încât să se reducă costurile de funcţionare a imobilului. Ca o premieră pentru o unitate de învăţământ, pe acoperişul liceului s-au montat 130 de panouri fotovoltaice, pentru transformarea energiei solare în energie electrică şi termică. Panourile produc 30 kw şi reduc cu 60% consumul de energie electrică al sălii de sport.

O altă premieră realizată prin acest proiect a fost construirea celei mai mari săli de sport multifuncţionale din incinta unei unităţi de învătământ din Capitală, botezată cu numele celebrului handbalist Eugen Trofin. Sala propriu-zisă are o suprafaţa construită desfăşurată de 1.472 mp, la care se adaugă 500 mp de anexe (corpul de vestiare şi holuri). Noua sală găzduieşte competiţii de baschet, volei, dar şi atletism, datorită pistei de alergare de 40 x 5 m. Peste 200 de spectatori pot asista la manifestările sportive sau de altă natură organizate aici graţie gradenelor retractabile montate în sală.

Lucrările de exterior au vizat construirea unui teren de baschet de 412 mp, pe suprafaţă de beton, cu 6 panouri pe laturile acestuia, şi a unui teren de fotbal cu gazon natural, de 800 mp.

Nu în ultimul rând, proiectul a permis dotarea unităţii de învăţământ cu 10 camere de documente şi 15 sisteme de evaluare simultană. Camera de documente este o cameră web de înaltă rezoluţie, montată pe un braţ, care are posibilitatea de a fi aşezată deasupra unei pagini şi de a afişa obiecte bi- şi tridimensionale, prezentând, în timp real, pentru o întreagă clasă, imagini preluate de pe documente. Sistemele de evaluare simultană sunt formate dintr-un calculator, un receiver şi telecomenzi pentru fiecare elev din clasă. Ansamblul este un sistem de notare interactivă, care foloseste ID-uri unice pentru fiecare elev şi îi permite profesorului să evalueze nivelul de înţelegere al clasei prin răspunsurile individuale ce pot fi cerute în orice moment al lecţiei.

Proiectul „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare a Liceului teoretic C. A. Rosetti din Bucureşti” este finanţat prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013 și implementat în Regiunea de dezvoltare Bucureşti-lfov. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 3- Îmbunătăţirea infrastructurii sociale şi are o valoare totală de 10.337.413 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 8.052.383 de lei.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013.

×
Parteneri
x close