Antena 3 CNN Economic Regio (P) La Voluntari, primul spital creştin din România

(P) La Voluntari, primul spital creştin din România

2 minute de citit Publicat la 07:08 02 Sep 2013 Modificat la 07:08 02 Sep 2013
(P) La Voluntari, primul spital creştin din România
Îngrijirea paliativă sau hospice este un concept aproape necunoscut în România și se referă la un tip de îngrijire complexă, activă și intensivă, care promovează atât calitatea vieții bolnavilor, cât și a familiilor acestora. Fundația Sf. Irina, înființată în anul 1998 de către familia doctorilor Chirilă, a deschis, în urmă cu șapte ani, primul centru de acest tip din România, destinat bolnavilor de cancer în stadiu terminal. În 2012, prin intermediul proiectului Regio “Cancerul, prioritate absolută – dezvoltarea unui sistem real de servicii sociale”, centrul pentru îngrijiri paliative a fost extins, aici putând fi internate aproximativ 880 de persoane în fiecare an.

Un nou concept – spitalul creștin
Fundația Sf. Irina a fost înființată cu scopul de a valorifica psihoterapia și asistarea socială în sprijinul bolnavilor de cancer. Prof. Dr. Pavel Chirilă, coordonatorul fundației, este cel care a introdus în România conceptul de "spital creștin", pornind de la ideea că medicina trebuie să trateze ființa umană în integralitatea sa, fizică, psihologică și spirituală.

Centrul de îngrijiri paliative, cunoscut sub numele de Hospice Sf. Irina, a fost deschis la sfârșitul anului 2005, în comuna Voluntari, județul Ilfov. Centrul, care avea la înființare 16 paturi, a fost construit pentru a veni în sprijinul bolnavilor de cancer în faza ireversibilă a bolii, care erau practic abandonați de sistemul sanitar și trimiși acasă pentru a lăsa locul unor bolnavi diagnosticați recent. Un an mai târziu, centrul înregistrase deja 186 de internări. Până la sfârșitul anului 2008, numărul bolnavilor îngrijiți a crescut la 357, constatându-se o cerere foarte mare pentru acest tip de servicii.

Regio dublează capacitatea de îngrijire a centrului
După 2007, a trebuit să ne gândim la extinderea proiectului fiindcă eram puși în situația în care să trebuiască să refuzăm internări grave. Se făcuseră cozi și liste de așteptare cu bolnavii care doreau să se interneze pe la sfârșitul lui 2009, înainte să se termine noul corp de clădire”, își amintește Cristian George Popescu, managerul proiectului.

Așa a apărut ideea proiectului Regio “Cancerul, prioritate absolută – dezvoltarea unui sistem real de servicii sociale”. În anul 2011 s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul menit să mărească capacitatea centrului prin construirea unui nou corp de clădire de 710 mp, care să poată găzdui zilnic un număr suplimentar de 21 de pacienți. Preconizat să se încheie în luna decembrie 2013, proiectul a creat deja 5 locuri de muncă, pe lângă cele 14 din faza de construcție, și își propune să își dubleze capacitatea de îngrijire a pacienților, până la 880 de pacienți în fiecare an.

“Societatea civilă din România este extrem de defavorizată. Dacă am fi găsit acele pârghii prin care să dezvoltăm societatea civilă în general, România ar fi fost mult mai departe. Sper ca pe viitor, Regio să permită construirea a cât mai multe centre sociale de acest gen”, este de părere Cristian Popescu.

Proiectul “Cancerul, prioritate absolută – dezvoltarea unui sistem real de servicii sociale” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional, implementat în regiunea de dezvoltare București-Ilfov. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 3 - Îmbunătățirea infrastructurii sociale. Valoarea totală a proiectului a fost de 3.645.064,19 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a reprezentat 2.503.960,53 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare regională care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio- Programul Operațional Regional 2007-2013.

×
Etichete: regio
TOP articole
x close