În România, rata abandonului şcolar este de peste 17%, în creştere în ultimii cinci ani, iar sistemul de învăţământ se caracterizează prin inegalităţi foarte mari de acces la educaţie, conform unui studiu realizat de UNICEF la începutul acestui an, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Institutul Naţional de Statistică şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei. Cauzele abandonului sunt multiple, cele mai multe fiind de natură socială, însă există multe cazuri în care lipsa infrastructurii educaționale adecvate să contribuie la creșterea ratei de abandon. Pornind de la aceasta premisă, Primăria Titu, cu sprijinul Regio, a făcut investiții semnificative pentru modernizarea infrastructurii școlare, cu scopul de a crește gradul de acces la educație.
Proiectul “Reabilitare şi mansardare corp vechi, reabilitarea bazei sportive Şcoala nr.2 Titu” a făcut ca elevii din comunele învecinate să poată beneficia de condiții de învățământ la standarde europene și ca numărul de copii de etnie romă înscriși la școală să crească cu aproximativ 10%. Dacă pentru multe localități obţinerea unei finanţări prin Regio a rămas la stadiul de idee frumoasă, dar greu de pus în practică, Primăria Titu a reușit, în ultimii 3 ani, să atragă prin Regio, numai pentru modernizarea infrastructurii școlare, aproape 8 milioane de euro, bani nerambursabili.
O viaţă nouă, într-o şcoală nouă
Reabilitarea Școlii nr. 2 face parte dintr-un amplu proiect de dezvoltare inițiat de Consiliul Local, care anticipează o creștere cu 12% a numărului de locuitori, ca urmare a unor investiții economice în județ. Totodată, reforma învăţământului, promovată de Ministerul Educaţiei Naționale în 2011, a impus desființarea claselor în regim simultan din localitățile învecinate: Titu Târg, Fusea, Hagioaica, Plopu şi Sălcuţa. Elevii din aceste localități au fost repartizaţi la Şcoala nr. 2 Titu, în clase de sine stătătoare, şi astfel s-a impus creşterea numărului de săli de curs şi extinderea facilităţilor de învăţământ la această şcoală.
Cu ajutorul fondurilor Regio s-au realizat lucrări de extindere şi mansardare a celor 8 săli de clasă, 2 laboratoare, bibliotecii şi grupuri sanitare. Au fost reabilitate terenurile de fotbal și handbal și pista de atletism şi au fost modernizate clădirea de vestiare și grupurile sanitare ale bazei sportive.
Proiectul a avut rezultate imediate pozitive și în rândul comunității rome. La numai 6 luni de la terminarea proiectului, numărul copiilor din etnie înscriși la școală a crescut de la un sfert la peste 36% din totalul elevilor.
Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 17 luni (februarie 2010 – iulie 2011). Singura problemă întâmpinată a fost sistarea lucrărilor pentru 64 de zile, când, din cauza temperaturilor scăzute din iarna 2010-2011, nu s-au putut turna structurile din beton.
“Regio ne-a ajutat să dezvoltăm proiecte de investiţii viabile, pe care bugetul primăriei nu le-ar fi putut realiza într-un interval atât de scurt și care au ca rezultat creşteri de calitate, de productivitate, de competitivitate, reducerea disparităţilor economice şi sociale”, este de părere Traian Niculae, Primarul orașului Titu.
Proiectul “Reabilitare şi mansardare corp vechi, reabilitarea bazei sportive Şcoala nr.2 Titu” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional şi implementat în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia. Proiectul a fost depus în cadrul axei 3 - Îmbunătățirea infrastructurii sociale Iar valoarea totală a fost de 7.454.696,65 lei , din care cofinanțarea UE a fost de 5.827.117 lei.
Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio- Programul Operațional Regional 2007-2013.