Regio sprijină performanța în educație
Lucrările de reabilitare a clădirii colegiului au început în toamna anului 2011 și au durat până în vara anului 2013. S-a început cu remedierea deficiențelor funcționale, prin consolidarea structurii de rezistență și refacerea sistemelor de instalații termice, sanitare și electrice. Au fost reabilitate fațadele și acoperișul, a fost înlocuită tâmplăria, iar finisajele interioare de la sălile de clasă și sala de festivități au fost reconstruite cu multă minuțiozitate, pentru a respecta arhitectura și picturile murale originale. Clasele și laboratoarele de specialitate au fost dotate cu mobilier și calculatoare noi. După reabilitare, eficienţa energetică a clădirii a crescut cu peste 45%, fapt care va reduce semnificativ cheltuielile cu energia termică şi va contribui la protecţia mediului înconjurător. În urma reabilitării, numărul elevilor înscriși la colegiu a crescut de la 853 la 934, pentru cei 81 de elevi noi înființându-se noi clase.
Mai multe servicii și mai mulți elevi
Unul dintre obiectivele proiectului a fost atragerea elevilor către şcoală prin activităţi extraşcolare. Astfel, a fost valorificat subsolul clădirii, cu o suprafață utilă de peste 2.400 mp, unde au fost create săli pentru activitățile recreative (box, tenis de masă, fitness, biliard) și pentru cluburile vocaționale: muzică, foto, teatru, sală de proiecţie de filme etc. Mai mult, proiectul a asigurat amenajarea mansardei și transformarea acesteia într-un observator astronomic, pentru a valorifica telescopul aflat în dotarea școlii. De asemenea, a fost construit un lift exterior, în curtea principală, care asigură accesul persoanelor cu dizabilități la toate nivelurile imobilului.
Nu au fost uitați nici părinții: din dorința de a asigura un contact permanent al acestora cu școala, colegiul a introdus aplicația „catalogul electronic”, prin care părinţii pot accesa situația școlară a elevilor – note, absenţe etc.
Proiectul „Reabilitarea Clădirii Colegiului Naţional Moise Nicoară - Arad” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013 și implementat în Regiunea de dezvoltare Vest. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale şi are o valoare totală de 40.690.028,92lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 31.535.342,94 lei.
Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio- Programul Operațional Regional 2007-2013.