Antena 3 CNN Economic Regio (P) Bătrânii din Suceava beneficiază de un centru reabilitat cu fonduri Regio

(P) Bătrânii din Suceava beneficiază de un centru reabilitat cu fonduri Regio

3 minute de citit Publicat la 07:13 10 Feb 2014 Modificat la 07:13 10 Feb 2014
(P) Bătrânii din Suceava beneficiază de un centru reabilitat cu fonduri Regio
44 de persoane vârstnice și-au găsit un nou cămin, odată cu inaugurarea Centrului Rezidențial pentru Bătrâni și Persoane cu Nevoi Speciale Geana. Aici, condițiile de cazare sunt echivalente cu cele ale unui hotel de trei stele, iar centrul reprezintă, pentru rezidenții săi, o oază de liniște în care sunt respectați, îngrijiți și în care se simt în siguranță.

Fundația Umanitară Geana este o organizație nonguvernamentală care și-a propus, încă de la înființare, să sprijine categoriile sociale vulnerabile: copii, tineri, persoane vârstnice sau fără adăpost, familii cu mulți copii sau cu venituri reduse, prin oferirea de ajutoare materiale și sprijin moral pentru ca fiecare să poată să-și păstreze demnitatea și stima de sine.

În anul 2008, cu sprijinul Regio, Fundația Geana a demarat un amplu proiect de sprijin pentru vârstnici, prin înființarea Centrului Rezidențial pentru Bătrâni din comuna Vama: “Proiectul nu a avut un scop comercial, a fost o inițiativă cu scop pur social derulată de fundaţia noastră, în care am pus mult suflet. Primăria Vama ne-a concesionat spațiul, iar noi am dorit să dăruim ceva în schimb comunității din zonă”, ne-a povestit Minuța Istrati, coordonatorul Centrului Geana.

“Orice lucru își are vremea lui”
Situat în comuna Vama, între Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, Centrul Geana este al doilea cămin destinat îngrijirii și asistenței bătrânilor din zonă. Complexul social, Pojorâta, cu profil asemănător și finanțat integral de stat nu mai făcea față solicitărilor.Lucrările de amenajare au început în anul 2008 și au durat doi ani. Clădirea, formată din parter, două etaje și mansardă a fost modernizată și recompartimentată astfel: 22 camere de cazare cu câte două paturi, vestiare, o sală – club, bibliotecă, atelierul de lucru, bucătăria și sala de mese.

S-au amenajat spații speciale pentru medici, consultații, tratamente, dar și pentru personalul administrativ. Clădirea a fost dotată cu două ascensoare, unul pentru transport persoane, celălalt pentru marfă. Proiectul a creat 20 locuri de muncă – 9 în regim part-time și 11 full-time, dintre care 4 locuri de muncă pentru tineri și șomeri. Condiţiile de cazare sunt asigurate în regim hotelier de trei stele, cele 22 camere cu grup sanitar propriu, cu câte doi rezidenți în cameră, oferind toate condițiile unui adevărat cămin: căldura, apă caldă permanent, mese calde, TV etc.

În perioada septembrie 2012 - septembrie 2013, 68 persoane vârstnice din mai multe județe (Suceava, Bacău, Neamț, Iași, Cluj, Dolj, Botoșani, Constanța, Galați, București, Brașov, Ilfov, Maramureș etc.) au beneficiat de serviciile Centrului. În acest moment, Centrul găzduiește 44 de rezidenți, persoane autonome, dar și beneficiari cu grad de dependență mediu sau dependenți la pat cu afecțiuni cronice.

Activități și implicare socială
Viața socială a locuitorilor din centru este foarte activă. Prin parteneriatele încheiate între Centru și comunitatea locală încă din anul 2002, se oferă rezidenților condiții favorabile pentru activităţi derulate în timpul liber și socializare. Parteneriatul cu Primăria Vama asigură accesul beneficiarilor la parcul central al comunei, Biserica Adventistă, Parohiile Sfântul Nicolae și Vama oferă servicii religioase, consiliere spirituală și încurajează participarea la activități culturale sau religioase în comunitate; biblioteca din localitatea Vama asigură acces la fondul de carte, revistă și presă pentru beneficiarii centrului.
Rezidenții sunt vizitaţi foarte des de numeroase grupuri alcătuite din tineri preşcolari, şcolari şi studenţi, Centrul având tot timpul porțile deschise pentru orice instituție sau persoană fizică dornică să acorde sprijin. Se organizează activități de socializare cu elevii școlii din localitate pentru încurajarea relațiilor dintre generații.

Se fac săptămânal vizite la mănăstirile din zonă pentru a participa la slujbele religioase, în zilele călduroase au activități de grădinărit, pentru îngrijirea florilor din curtea Centrului și în fiecare zi oamenii își fac „plimbarea de după-amiază” până la parcul alăturat (aflat la marginea pădurii), unde pot strânge plante medicinale (muguri de brad, flori de soc, cimbrișor, coada șoricelului etc).
Rezidenții organizează și susțin micro-recitaluri de pian sau vocal, jocuri de societate, sesiuni de dezbateri pe teme medicale (numite Pilula de Sănătate) sau participă la activităţi periodice în funcţie de interes: mișcare în aer liber, mișcare în sala de sport etc.

Proiectul „Modernizarea, dezvoltarea și dotarea centrului rezidenţial pentru bătrâni și persoane cu nevoi speciale «Geana»" este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional și implementat în regiunea de dezvoltare Nord-Est. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 3 – Îmbunătățirea infrastructurii sociale şi are o valoare totală de 3.498.750 lei din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 2.499.107 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio- Programul Operațional Regional 2007-2013.

×
Parteneri
x close