Antena 3 CNN Economic Regio (P) Arad: Regio oferă sprijin copiilor în dificultate

(P) Arad: Regio oferă sprijin copiilor în dificultate

4 minute de citit Publicat la 07:30 03 Mar 2014 Modificat la 07:30 03 Mar 2014
(P) Arad: Regio oferă sprijin copiilor în dificultate
Sute de copii cu probleme - care au săvârşit fapte penale, migranţi ilegali, victime ale traficului de persoane sau cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate - beneficiază de cel mai modern centru de consiliere şi activităţi educative. DGASPC Arad a amenajat, cu sprijinul Regio, un spaţiu de peste 500 mp, pentru a oferi acestor copii un loc unde să vină cu plăcere şi să se simtă în siguranţă.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad este o instituţie cu oameni foarte implicaţi, care, din dragoste pentru copii, au ieşit din tiparele atribuţiilor clasice şi au început să construiască programe, reţele de parteneriat şi, de curând, un loc dedicat copiilor pe care îi au în monitorizare. „Am înfiinţat acest centru multifuncţional de consiliere şi educaţie din necesitatea creării unei punţi de comunicare între copiii care fac parte din grupul ţintă, părinţii acestora şi comunitatea din care aceştia fac parte. Numai lucrând împreună şi ţinând cont de toţi aceşti factori putem crea premisele cunoaşterii şi acceptării reciproce, în condiţiile în care relaţia conflictuală dintre copii, adolescenţi şi familiile lor şi societatea în care trăiesc devine un fenomen tot mai amplu”, ne povesteşte Sorin Macavei, managerul de proiect.

Parteneriate şi activităţi educativ-recreative
Proiectul de înfiinţare a centrului multifuncţional a fost demarat în primăvara anului 2011 şi a urmărit reabilitarea sediului DGASPC Arad şi extinderea acestuia prin mandatare. Timp de 14 luni s-au făcut lucrări de înlocuire a structurilor de rezistență, refacere a acoperişului, înlocuirea tâmplăriei şi a geamurilor, montarea unui lift şi înlocuirea instalaţiilor electrice. Centrul a fost construit prin mansardarea clădirii, obţinându-se o suprafaţă de peste 500 mp care a fost compartimentată în 8 săli cu destinaţii distincte. Tot prin proiect s-a achiziţionat mobilier şi au fost dotate cabinetele cu materiale specifice fiecărui tip de activitate.

Copiii au acum la dispoziţie un cabinet de meloterapie, unde pot asculta, uneori pentru prima dată, piese clasice interpretate de voluntari veniţi de la şcoala de muzică. Cabinetul a fost dotat cu o chitară electrică, o orgă şi un sistem home cinema, pentru o sonorizare cât mai bună. În cabinetul de ergoterapie (terapie prin activităţi artistice), copiii sunt stimulaţi să confecţioneze lucrări artizanale, podoabe, să picteze icoane pe sticlă sau tablouri. Cabinetul IT, dotat cu 6 calculatoare şi un laptop, le oferă posibilitatea de a naviga pe internet şi de a învăţa noţiuni de informatică.

Centrul multifuncţional este deservit de 8 specialişti în asistenţă socială, psihologie şi pedagogie, şi de o serie de voluntari, proveniţi de la instituţiile cu care DGASPC Arad are protocoale de colaborare: şcoli, poliţie, parchet, penitenciar etc.

În numai şase luni de funcționare, 281 de copii şi tineri au beneficiat direct de serviciile centrului și alţi aproximativ 570 au participat la activități de prevenție, cu caracter informativ și instructiv-educativ.

Un proiect cu multe tipuri de beneficiari, apreciat în străinătate
Copiii şi adolescenţii care beneficiază de serviciile Centrului pot primi consiliere de specialitate, rămânând în familiile lor naturale; consilierea şi activităţile la care participă îi ajută să-şi dezvolte armonios personalitatea, să-şi însuşească deprinderi de viaţă independentă sănătoase şi utile, evitând excluziunea socială la care sunt expuse persoanele cu dificultăţi de integrare. Participând la programele centrului, copiii şi adolescenţii sunt încurajaţi să acorde mai multă atenţie pregătirii şcolare, să-și descopere şi să-şi cultive talentele şi abilităţile. Toate acestea au efecte pozitive asupra formării personalităţii, a integrării şcolare şi profesionale. Pe termen lung, integrarea tinerilor în societate va contribui la reducerea costurilor de reabilitare/integrare socio-profesională.

Munca angajaţilor Centrului se desfăşoară jumătate la sediu şi jumătate pe teren, prin contact direct cu mediile din care provin copiii: familii, comunităţi sau şcoli. Astfel, familiile sunt vizitate şi consiliate privind modul în care ar trebui să relaţioneze cu copiii şi adolescenţii. Totodată, comunităţile locale în care aceşti copii trăiesc şi îşi desfăşoară activităţile sunt stimulate să se implice activ în găsirea resurselor care să-i ajute să îşi rezolve problemele cu care se confruntă.

Am primit vizitatori din America şi din Europa de Vest care au fost profund impresionaţi de ce am reuşit să realizăm prin acest proiect. Unii dintre ei au recunoscut că nu pot oferi copiilor de care se ocupă o bază materială atât de bună şi ne-au felicitat pentru acest centru şi pentru activităţile pe care le organizăm”, concluzionează Sorin Macavei.

Proiectul „Extinderea serviciului de evaluare şi îngrijire a copilului care a săvârşit fapte penale prin înfiinţarea unui centru multifuncţional de consiliere şi educaţie” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013 și implementat în Regiunea de dezvoltare Vest. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale şi are o valoare totală de 2.415.066 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 1.434.685 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013.

×
Parteneri
x close