Antena 3 CNN Actualitate Social Harta longevităţii în România. Secretul seniorilor de peste 85 de ani de la noi din ţară

Harta longevităţii în România. Secretul seniorilor de peste 85 de ani de la noi din ţară

I.D.
1 minut de citit Publicat la 11:56 04 Sep 2024 Modificat la 13:17 04 Sep 2024
harta longevitatii in romania
România face un pas important prin lansarea primei hărți a longevității. Sursă foto: Getty Images

România face un pas important prin lansarea primei hărți a longevității, un proiect derulat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Această inițiativă vizează identificarea și analiza zonelor din țară unde se găsesc cei mai longevivi seniori, cei care au depășit vârsta de 85 de ani. În cadrul proiectului, vor fi studiați și alți factori care contribuie la longevitate, precum stilul de viață, alimentația, factorii genetici și starea de sănătate.

Medicul Gabriel Prada a explicat, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, că studiul este abia la început, dar se concentrează pe identificarea proporției de persoane în vârstă în diverse regiuni ale țării. În viitor, cercetarea va include și analiza unor biomarkeri legați de îmbătrânire, stilul de viață și patologiile asociate cu vârsta înaintată: „Este o cercetare foarte importantă, deocamdată la început, pentru că s-a urmărit să se stabilească proporția persoanelor cu vârste peste 85 de ani în diverse zone din țară,” a declarat medicul. 

Studiile anterioare din alte regiuni ale lumii, cunoscute sub numele de "zone albastre," au arătat că factorii genetici contribuie doar într-o mică măsură la longevitate. Factorii esențiali sunt activitatea fizică regulată, o dietă bogată în fructe și legume proaspete și o perspectivă optimistă asupra vieții. Integrarea într-o comunitate joacă, de asemenea, un rol crucial, oferind un sens al existenței și prevenind depresia și declinul cognitiv.

Medicul a menționat că „factorul genetic răspunde de maximum 30% din acest fenomen.” El a subliniat importanța unor obiceiuri de viață sănătoase, specificând că „niște factori foarte importanți țin de desfășurarea unei activități fizice în mod constant, o alimentație bogată în fructe și legume proaspete și o perspectivă optimistă asupra vieții.”

Un alt aspect esențial evidențiat de dr. Prada este integrarea în comunitate, care joacă un rol crucial în menținerea sănătății mentale și fizice. „Integrarea într-o colectivitate este esențială pentru că asta caracterizează o ființă umană. Restringerea activităților la persoanele în vârstă favorizează depresia și crește prevalența tulburărilor cognitive,” a explicat el.

Deși harta longevității în România arată că zonele rurale predomină în ceea ce privește numărul persoanelor longevive, orașe mari precum Bucureștiul și Constanța înregistrează și ele rezultate pozitive. Aceasta sugerează că accesul la servicii medicale, un stil de viață sănătos și reducerea poluării sunt factori importanți care contribuie la prelungirea vieții.

 

×
x close