Producătorul de aluminiu Alro a avut o relație comercială corectă cu Hidroelectrica și nu a încheiat niciun fel de înțelegere orizontală sau verticală în legătură cu contractul analizat de Consiliul Concurenței, precizează, luni, compania, la câteva ore după ce autoritatea de concurență a anunțat amenzi de aproximativ 37 milioane euro pentru Hidroelectrica și 10 dintre partenerii săi contractuali, scrie
Agerpres.
Amenda aplicată Alro este de aproximativ 21,24 milioane de lei (aproape 4,7 milioane de euro), reprezentând 1,05% din cifra de afaceri realizată în 2014, iar compania precizează, în context, că va analiza toate măsurile legale necesare.
'Alro SA, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală și de Est, își reafirmă poziția potrivit căreia a avut o relație comercială corectă cu Hidroelectrica, conformă cu toate prevederile legale care reglementează sectorul energetic din România. Compania a luat cunoștință de concluziile investigației Consiliului Concurenței cu privire la contractele încheiate cu Hidroelectrica, inclusiv de sancțiunea aplicată companiei, în sumă de 21.238.718,99 RON reprezentând un procent de 1,05% din cifra de afaceri realizată în anul 2014. Alro nu a încheiat niciun fel de înțelegere orizontală sau verticală în legatură cu contractul analizat de Consiliul Concurenței. Compania va analiza toate măsurile legale necesare și va acționa pentru a demonstra, încă o dată, că, în relația cu producătorul de energie electrică, a respectat, pe deplin, reglementările în vigoare', se precizează în comunicatul Alro.
Reprezentanții producătorului de aluminiu subliniază că, în calitatea sa de consumator final de energie electrică, Alro nu a revândut energia electrică, ci a folosit-o exclusiv în procesul de producție a aluminiului din cadrul Grupului. Mai mult, potrivit acestora, nu există precedente în jurisprudența europeană cu privire la sancționarea unui consumator final de energie electrică pentru înțelegeri pe verticală în vederea închiderii pieței prin contracte încheiate pe termen lung.
'Compania are un profil unic de consum al energiei electrice în România, plătește în avans pentru furnizarea de electricitate, fapt ce permite furnizorului de energie electrică acces la un flux financiar garantat pentru finanțarea activităților sale operaționale și de investiții, fără alte garanții pentru activele fixe și creanțele sale', subliniază documentul citat.
Pe de altă parte, Alro reamintește că aceste contracte au fost investigate de Comisia Europeană (CE), într-un dosar care viza un potențial 'tarif preferențial' pentru electricitate. În urma unei analize amănunțite, derulată pe mai mulți ani, CE a concluzionat că 'Hidroelectrica a practicat prețuri care au fost conforme pe deplin cu prețul de referință de pe piață', se mai arată în comunicat.
Potrivit studiului Centrului European pentru Studii Politice (CEPS), citat de comunicatul Alro, studiu realizat la solicitarea Comisiei Europene, tariful la care Alro cumpără electricitatea este de 4,5 ori mai mare decât al companiei cu cel mai mic preț din Europa și de trei ori mai mare comparativ cu media europeană.
Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală și de Est, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa.
Consiliul Concurenței a sancționat Hidroelectrica și 10 dintre partenerii săi contractuali cu amenzi în valoare totală de 165.843.604 lei (aproximativ 37 milioane euro) pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică, potrivit unui comunicat al autorității de concurență, remis luni.