Dacă anul trecut, din 100 de lei puteam cumpăra două kilograme de carne de miel, o pască și 10 ouă, acum lucrurile nu mai stau la fel.
În prezent, din aceeași bani, puteam lua 1,5 kg carne de miel (40 lei/kg), doar jumătate de pască, nu una întreagă și 10 ouă.
”Guvernanții se uită pe cifre, pe calculele de la buget și uită de problemele oamenilor.
În ritmul acesta, fără măsuri concrete de stăvilire a iureșului inflaționist, vom ajunge să mergem la hipermarket ca la muzeu. Vom admira produsele de acolo din raft și nu ni le vom permite să le cumpărăm decât la suta de grame.
Spre asta ne îndreptăm și scumpirile continuă. Am văzut datele Băncii Naționale care estimează că în luna iunie vom atinge vârful scumpirilor, undeva la nivel de 11,28% rata inflației, ceea ce e uriaș raportat la probleme.
Pentru populație, principalele măsuri ar fi reducerea TVA la gaze, la energie, la produsele alimentare de bază, la carburanți, pentru ca economia să funcționeze”, a spus analistul financiar Adrian Negrescu, miercuri, la Antena 3.
Ce puteam cumpăra cu 100 de lei în 2021
- 2 kg de carne de miel
- pască - 30 de lei
- 10 de ouă
Ce puteam cumpăra cu 100 de lei în 2022
- 1,5 kg de carne de miel
- 10 ouă
- jumătate de pască
Lista măsurilor sociale care îi vor ajuta pe români să facă față scumpirilor
Guvernul va prezenta în coaliţie pachetul de măsuri sociale propus de PSD, cel mai propabil săptămâna viitoare, potrivit unor surse politice.
Antena 3 a obţinut, în exclusivitate, toate ajutoarele aprobate de Nicolae Ciucă.
Printre ele, vouchere de 50 de euro pentru pensionarii cu venit minim și vouchere de 30 de euro pentru copiii din familii cu venituri modeste
Vouchere pentru cei vulnerabili | Adrian Negrescu: "Ce poţi să faci cu 4 lei pe zi? Îţi iei doi covrigi sau o pâine"
Analiştii economici spun că decizia este bună, însă suma este insuficientă.
"Intenţia autorităților de a oferi vouchere este bună. Să ajuţi persoanele vulnerabile e bine, dar trebuie să le identifici mai întâi şi asta este o mare problemă (...).
Deci să identifici oamenii şi să-i ajuţi e bine, dar dacă faci un calcul, 50 euro la două luni înseamnă 4 lei pe zi. Păi ce poţi face cu 4 lei pe zi în România?
Să-ţi iei doi covrigi. Nici măcar doi covrigi. Nu mai zic de o pâine, care e cam 2-4 lei", a spus analistul financiar Adrian Negrescu, la Antena 3.