Antena 3 CNN Economic Vești proaste pentru românii cu rate la bănci. „Epoca dobânzilor joase se cam încheie”. Ce se va întâmpla cu euro în următoarele luni

Vești proaste pentru românii cu rate la bănci. „Epoca dobânzilor joase se cam încheie”. Ce se va întâmpla cu euro în următoarele luni

2 minute de citit Publicat la 20:27 29 Sep 2017 Modificat la 20:27 29 Sep 2017
o_1br7aqm8vjdqrll1oaj1tucca18.jpg
Foto: pixabay.com

Radu Tudor a dezvăluit, la emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3, motivele pentru care românii care au credite la bănci, fie în lei, fie în valută, vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din portofel în perioada următoare.

În acest sens, Radu Tudor a prezentat declarația consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care susține că, începând cu această toamnă, la nivel global, se remarcă tendinţe noi pe piaţa dobânzilor, a inflaţiei și a preţurilor.

În ceea ce priveşte evoluţia ascendentă a dobânzilor, acesta susţine că ea ar putea fi generată de încheierea epocii dobânzilor joase. 

"Suntem în 2017, septembrie. Ne uităm cum a evoluat ROBOR-ul de-a lungul acestei luni începând de la 1 septembrie şi până astăzi, 29. O să vedem că s-a plecat de jos, în sensul că ratele au fost zile întregi în această lună sub 1%. Exact la jumătatea lunii, în 15 septembrie, s-a tras linie, a fost marcat atingerea nivelului de 1% şi apoi ROBOR-ul (la trei luni n.r.) a început să crească accelerat. De la 1% la 1,04%, apoi la 1,05%, 1,06%, la 1,11%, 1,14%, 1,25%, 1,46%, 1,58%, astăzi. În general la noi, când se produc astfel de creşteri, se produce o agitaţie. Sunt voci care spun imediat iată sunt creşteri mari, ROBOR-ul va determina o reaşezare a dobânzilor la creditele în derulare, oamenii vor plăti mai mult, cei care au credite şi aşa mai departe. Fără să înţelegem exact ce se întâmplă s-ar putea ca în faţa acestor voci zgomotoase să intervină un soi de îngrijorare, dar ia să vedem ce se întâmplă în realitate. În primul rând, pe toată planeta, din America până în Japonia sunt tendinţe care arată că epoca dobânzilor joase, unele foarte joase, la nivelul zero, se cam încheie", a explicat Vasilescu. 

"În aceste condiţii sunt foarte mulţi actori ai pieţei care se străduiesc să nu fie prinşi descoperiţi, la niveluri mai joase decât cele care vor fi atinse şi atunci încearcă o repoziţionare pe piaţă. Aceasta pe de o parte. Pe de altă parte, toamna însăşi este un anotimp al creşterilor: cresc preţurile, cresc dobânzi, cresc ratele pieţei valutare. Acesta se întâmplă toamnă de toamnă şi toamna aceasta nu face excepţie. În aceste condiţii este normal să vedem că iată ROBOR-ul a urcat, dar nu foarte mult", a afirmat Vasilescu.

Radu Tudor a prezentat în emisiune și un raport al Raiffeisen Bank International AG în care se estimează că moneda unică europeană va fi cotată la 4,65 lei în luna decembrie a acestui an, iar dobânda de referință a Băncii Naționale a României va fi de 2,25% în luna martie a anului viitor.

De asemenea, analiștii băncii susțin că, în luna decembrie a acestui an, un euro va fi cotat la 4,65 lei, însă în intervalul ianuarie-iunie 2018 moneda nu va depăși 4,6 lei.

TREI LUNI DE GROAZĂ PENTRU ROMÂNII CU RATE LA BĂNCI

 

 


 

×
x close