Un document controversat al Parlamentului European, referitor la exploatarea gazelor de şist, a fost prezentat în ediţia de duminică a emisiunii
Punctul de întâlnire, de la Antena 3.
"
Un impact inevitabil al extracţiei gazelor de şist şi petrolului este transformarea terenului pentru infrastructura necesară - perimetre de extracţie, spaţii de parcare şi manevră pentru camioane, echipamente, facilităţi de transportare şi prelucrare a gazelor şi căi de acces.
Un impact major posibil este reprezentat de emisiile de gaze poluante, contaminarea pânzei freatice din cauza gazelor necontrolate sau a fluxurilor de fluide datorită răspândirii fluidului de fracturare şi deversarea necontrolată de ape reziduale.
Fluidul de fracturare conţine substanţe periculoase şi metale grele sau radioactive.
Experienţa din SUA arată că au loc multe accidente, care pot fi duănătoare mediului şi sănătăţii umane.
Încălcările înregistrate ale normelor legale se ridica la 1-2% din toate permisele de explorare. Mai mult, contaminarea apelor cu metan, în cazuri extreme, conduce la explozii în clădiri de locuinţe.
Cloridul de potasiu determină la salinizarea apei potabile".
Documentul datează din 2011 şi a fost elaborat de specialişti din domeniul protecţiei mediului şi al sănătăţii alimentare.
Chevron: "Flora şi fauna pot fi afectate. Sunt injectate substanţe radioactive în pământ"Iată poziţia companiei Chevron despre acest subiect comentat pe larg:
Întrebată dacă operaţiunile de forare afectează mediul înconjurător şi terenul din apropiere, compania a răspuns:
Înainte de începerea forajului, Chevron realizează un studiu de impact asupra mediului şi comunităţii locale pentru a identifica zonele sensibile, inclusiv siturile arheologice, fauna sau flora care pot fi afectate. (…) Studiile seismice sunt realizate pentru a ajuta la identificarea formaţiunilor care ar putea conţine gaze naturale (…)
Scopul nostru este să construim aceste platforme pe suprafeţe cât mai mici (acestea variază între 6.000 şi 17.000 metri pătraţi) şi de a fora mai multe puţuri pe o singură platformă, pentru a minimiza astfel impactul asupra terenului şi drumurilor pe care le folosim.
Sursa: www.chevron.roÎn ceea ce priveşte posibila injectare în pământ a substanţelor radioactive, Chevron a spus:
Urmele de materiale radioactive identificate pot fi folosite pentru a măsura anvergura fracturilor. Acestea sunt injectate odată cu fluidul de fracturare.
O parte din materialul radioactiv rămâne în roca fracturată, iar o parte revine la suprafaţă şi este adecvat depozitat. Obţinem toate permisele necesare pentru folosirea materialului radioactiv injectat în puţ.Sursa: www.chevron.ro