Preţurile produselor la carne vor creşte cu până la 10-12%, în următoarele două-trei luni, anunţă producătorii de alimente.
Preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%, afirmă preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, citat de
Mediafax.
"În ultima perioadă, preţul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta înseamnă produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs. În mod normal n-ar mai trebui să crească preţul la ulei şi la zahăr, pentru că e producţie primară, ar trebui să se plafoneze preţul la pâine, ar trebui să scadă sau să rămână constant preţul la legume şi fructe pentru că vine perioada caldă, dar la produsele procesate putem asista la creşteri de preţuri care nu pot să depăşească un 10-12% dacă, Doamne fereşte, nu se întâmplă ceva pe plan european", a spus Minea.
El a afirmat că majorările de preţuri au început deja şi se vor derula pe parcursul următoarelor 2-3 luni.
"Va fi o medie între 8 şi 10%. La cereale şi la produse de panificaţie spre toamnă vom asista la o sistare de preţuri şi poate chiar la o reducere. La legume va urma o scădere", a adăugat el.
Minea consideră că nu se poate face nimic pentru stoparea preţurilor la alimente.
"Atâta timp cât bursa preţurilor nu este în România, România se va alinia mai mult sau mai puţin acelor preţuri. Dacă România ar avea o producţie formidabilă, un excedent, s-ar putea să scadă preţurile pe piaţa românească. Atâta timp cât o parte din materiile prime sunt cumpărate din Comunitatea Europeană. ..", a explicat el.
Preţurile au crescut în luna februarie, faţă de luna precedentă, cu 0,77%. Inflaţia anuală a fost în februarie 2011 de 7,60% în februarie. Cea mai mare scumpire au înregistrat-o cartofii, de 10,34%.
De asemenea, legumele s-au scumpit cu 8%, cartofii cu peste 10%, pâinea cu 2,3% şi fructele cu 4,1%. Creşteri de preţ de peste 2% s-au înregistrat la ulei, făină, lapte de vacă şi zahăr. Doar ouăle s-au mai ieftinit, cu 2,2%.
Aşteptările economiştilor erau de o creştere în medie de 0,5% şi o rată anuală de 7,3%.
Preţurile mărfurilor nealimentare şi serviciilor s-au majorat cu 0,27%, respectiv 0,03%.