Antena 3 CNN Economic Prima fermă de pui bio din România a fost deschisă în judeţul Olt

Prima fermă de pui bio din România a fost deschisă în judeţul Olt

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 09:32 26 Oct 2023 Modificat la 09:32 26 Oct 2023

Produsele bio încep să îşi facă simţită prezenţa în piaţa din ţara noastră. Pentru a fi considerat bio, un pui trebuie să aibă mai multe condiţii specifice de viaţă.

"Bio înseamnă nu doar furaj, nu folosim antibiotice, înseamnă să poţi da posibilitatea păsării să-şi arate tot potenţialul dezvoltat prin evoluţie. Pasărea să poată sta la lumină, să facă băi de soare, să aibă posibilitatea să mănânce iarbă", a declarat Ovidiu Magiar, şeful de fermă.

În ultimii ani, piaţa a fost afectată din multe direcţii. Criza din energie, preţul cerealelor, dar şi condiţiile de certificare au fost doar câteva dintre elementele care au făcut unele companii să facă un pas în spate. Totuşi, noua fermă din judeţul Olt a mers înainte şi a deschis şi peste o sută de locuri de muncă.

"Se creează foarte multe noi locuri de muncă. Mai mult de atât, am avut o discuţie cu omologul meu francez chiar pe partea de pui. În Franţa gradul de autosuficienţă este undeva la 50 la sută, în România avem o autosuficienţă de 130 la sută şi cred că aceste produse vor fi căutate foarte mult atât de retailerii din România, cât şi de cei din Uniunea Europeană", a precizat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Nutriţioniştii spun că aceste produse au o concentraţie mai mare de nutrienţi activi decât celelalte produse alimentare cu până la 40 la sută mai mult, iar asta ne poate feri de diverse afecţiuni.

"Noi din punct de vedere al consumatorilor, reuşim să nu mai avem intoleranţe, alergii, indigestii, tot felul de manifestări care în medicină se numesc atopice tocmai pentru că nu au o cauză specială, dar care este clar că vin din aerul pe care îl respirăm şi din mâncarea pe care o consumăm", a explicat şi Mihael Bilic, medic nutriţionist.

Pentru a fi considerat bio, puiul trebuie să fie crescut în aer liber pe o suprafaţă alocată de minimum 4 metri pătraţi pe cap de pasăre. Materiile prime nu sunt modificate genetic şi nici nu sunt folosite pesticide, antibiotice şi adaosuri de sinteză.

×
Etichete: Olt ferma de pui
x close