„Mi se pare că trăim niște vremuri istorice.” Așa a început Alexandru Chirilă, invitat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu, o analiză exclusivă despre direcția piețelor financiare și provocările care se conturează pentru investitori în anul 2025. Expertul a oferit perspective clare despre riscurile existente și oportunitățile care ar putea apărea în perioada următoare.
O piață „fără riscuri evidente”, dar tensionată
Potrivit lui Alexandru Chirilă, piețele financiare sunt într-un moment de vulnerabilitate ascunsă, amplificată de randamentele ridicate din ultimii ani.
„Unul dintre mentorii mei, Howard Marks, CO-ul Oaktree Capital Management, vorbește foarte mult despre riscurile actuale de pe bursă și spune o chestie foarte interesantă. Și anume că, atunci când nimeni nu vede riscuri la orizont, atunci lucrurile devin cu adevărat riscante. Și astăzi trăim un astfel de moment, pentru că toți investitorii din piață, din ciclul 2022-2024, nu au suferit nicio pierdere semnificativă, pentru că și 2022, care a fost considerat an de scădere, și-a revenit în 2023-2024. Deci vorbim de 40% aproape randament în 2 ani de zile, ceea ce este fabulos.”
Lipsa corecțiilor semnificative în această perioadă este un alt semnal care sugerează că piața este „inflamată”.
„De fapt, în realitate există cicluri de impuls, cicluri de corecție și corecțiile sunt binevenite. Nu am avut în ultimii 2 ani de zile corecții semnificative și eu cred că lucrurile sunt puțin inflamate”, spune el.
Un exemplu recent care subliniază această tensiune a fost scăderea drastică a bursei japoneze.
„Am observat lucrul ăsta pe 12 august, când bursa din Japonia a scăzut într-o singură sesiune 12%, de la nimic semnificativ, și asta îmi arată faptul că lumea este tensionată, bursele sunt sus, prețurile companiilor din tehnologie sunt foarte sus, iar în momentul în care la orice știre proastă există sell off masiv, lucrurile au fost într-o bulă, au fost mult duse la o valoare nejustificată de altfel.”
Companiile mari, puncte sensibile pentru investitori
Pentru Alexandru Chirilă, orice anomalie legată de companiile mari de tehnologie din SUA poate declanșa panică pe piețe:
„Mă aștept ca la orice anomalie apărută, cu inflație în creștere, șomaj în creștere, scăderi ale vânzărilor de la top șapte companii din Statele Unite: Google, Alphabet, Tesla, Meta, Amazon, NVIDIA. Dacă una din aceste șapte companii o să raporteze vânzări în scădere, mă aștept la puțină panică. Ceea ce pentru mine, ca investitor, e ceva firesc, adică aștept astfel de momente pentru a cumpăra companii bune la prețuri cât mai mici.”
Cele mai bune investiții
Strategia sa de investiții se bazează pe identificarea companiilor subevaluate și evitarea celor care sunt tranzacționate la prețuri foarte mari:
„Howard Marks spunea așa. Pentru mine ca investitor era și este în continuare mult mai interesant să identific acele companii care au probleme de management, care au un produs bun, decent, dar care se tranzacționează la un preț foarte mic, pentru că acolo cât mai pot pierde? Dar în schimb, când ai o investiție în NVIDIA, în Meta, Apple, companii care sunt foarte, foarte sus ca preț, acolo riscurile de scădere sunt și de 60, 70-80%.”
NVIDIA și viitorul inteligenței artificiale
Industria inteligenței artificiale continuă să fie un motor al pieței financiare, cu NVIDIA în prim-plan. Totuși, această poziție dominantă atrage provocări din partea competitorilor.
„Acum sunt principalul furnizor de cipuri și urmează să lanseze încă trei noi cipuri. E clar că au o poziție în piață de monopol, aș putea să-i spun. Ei vând cu marje de peste 60% ceea ce e fabulos. Există o vorbă în antreprenoriat: marja mea - oportunitatea ta.”
Un exemplu de competiție emergentă este planul CEO-ului OpenAI, Sam Altman:
„Sam Altman, CEO-ul de la OpenAI, a avut o rundă de speech-uri în Emiratele Arabe Unite pentru a ridica vreo 700 de miliarde de dolari pentru a face o fabrică undeva în zona Dubai de cipuri ca să creeze concurența NVIDIA în așa fel încât măcar să ciupească și ei ceva din marjele alea de 60%.”
Adaptabilitatea, lecția capitalismului
Alexandru Chirilă subliniază că succesul în piețele financiare și în economie depinde de adaptabilitate. Exemplul Nokia rămâne emblematic.
„Bursa este despre adaptabilitate și nu doar bursa, ci capitalismul în general, este despre adaptabilitate. Și avem povestea Nokia arhicunoscută, care în 2006 nu a văzut pericolul ecranelor cu touchscreen. Pentru că nu au reușit să se adapteze și-au pierdut relevanța în economie și bineînțeles că au dat faliment. Același lucru se va întâmpla și cu NVIDIA. Este vorba doar despre abilitatea lor de a se adapta noilor tendințe.”
Așadar, potrivit lui Alexandru Chirilă, anul 2025 promite să fie o perioadă de tranziție și volatilitate în piețele financiare. Investitorii trebuie să fie atenți la semnalele pieței, să evite ”bula” companiilor supraevaluate și să prioritizeze companiile subevaluate, cu potențial de creștere. Totodată, industria inteligenței artificiale rămâne un teren fertil pentru oportunități, dar și o provocare pentru giganți precum NVIDIA, care vor trebui să se adapteze pentru a-și menține poziția pe termen lung.