Antena 3 CNN Economic Previziune sumbră pentru românii care au trecut de la ROBOR la IRCC

Previziune sumbră pentru românii care au trecut de la ROBOR la IRCC

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 18:30 13 Sep 2022 Modificat la 19:03 13 Sep 2022
BeFunky-collage (18)
Sursa foto: Colaj Facebook | Arhivă Antena 3

Potrivit reprezentanţilor Coface România, cei care au credite legate de indicele IRCC vor plăti rate duble anul viitor, comparativ cu acest an. În același timp şomajul va creşte ca urmare a închiderii unor capacităţi industriale.

"ROBOR deja a crescut, pentru că reacţionează mai repede având în vedere anticipările inflaţioniste, faţă de IRCC. IRCC, care este marcat de lichiditatea efectivă din piaţă, se simte cu un decalaj de şase luni, ceea ce va duce, evident, la o curbare a ROBOR în linie cu temperarea inflaţiei datorită temperării cererii, dar la o resimţire a IRCC în creditele românilor începând cu anul următor.

Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta", afirmat Iancu Guda, service director în cadrul Coface.

Acesta recomandă oamenilor să încerce să refinanţeze temporar creditele în moneda euro, unde dobânzile sunt mai mici.

"Este ceva temporar. Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care ai această creştere temporară a costului de finanţare, de aceea e bine să ai bani de rezervă puşi de-o parte. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta şi anul următor.

Pentru că EURIBOR-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi, iar stabilitatea leului cred că va continua. E bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creşteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală, de preferat e să ai un grad nu foarte mare de îndatorare, 25%, să rămâi pe acelaşi indicator, fie că este ROBOR sau IRCC, şi să schimbi în euro un an, doi, apoi să revii la lei.

Doar că acolo nu se încadrează mulţi, din cauza gradului de îndatorare", a completat reprezentantul Coface.

ROBOR 13 septembrie 2022. Indicele bancar continuă să stagneze

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat marţi, la 7,91%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat şi el la 8,07% cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat, de asemenea, la 8,23%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.

 

×
Etichete: robor IRCC
x close