Antena 3 CNN Economic Prețul gazului în Europa a crescut cu 41%. Bursele se prăbușesc, prețul barilului de petrol ajunge la 100 de dolari, după ce Rusia a atacat Ucraina

Prețul gazului în Europa a crescut cu 41%. Bursele se prăbușesc, prețul barilului de petrol ajunge la 100 de dolari, după ce Rusia a atacat Ucraina

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 10:42 24 Feb 2022 Modificat la 14:45 24 Feb 2022
pret-gaz-burse-razboi
Sursa foto: Pixabay

Prețul gazului pe piața europeană a crescut cu peste 40%, după patru zile consecutive de creștere și invazia Ucrainei de către Rusia, în această dimineață, anunță bloombergquint.com.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 41%, până la 125 de euro pentru un Megawat-oră. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotaţiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un Megawat-oră.

"În eventualitatea unor perturbări prelungite, stocurile de gaze nu vor putea fi refăcute pe parcursul verii. Ne vom confrunta atunci cu o situaţie catastrofală în care stocurile de gaze vor fi aproape zero înainte de iarna următoare. Preţurile vor exploda. Industriile vor fi nevoite să îşi oprească activitatea. Va apărea o spirală inflaţionistă. Criza energetică din Europa ar putea să declanşeze o recesiune globală", susţine Kateryna Filippenko, analist şef la Wood Mackenzie.

Transgaz: "Alimentarea cu gaze a României nu va fi afectată"

Importurile de gaze ale României prin Ucraina se derulează normal şi, dacă vor fi întreruperi, fluxul de gaze poate fi redirecţionat cu uşurinţă prin alte puncte de intrare în ţară, a declarat, astăzi, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

"Nu sunt probleme cu importurile prin Ucraina. Noi ne-am pregătit pentru toate scenariile posibile şi vom face faţă oricărei situaţii. Alimentarea cu gaze a României nu va fi afectată", a spus Sterian.

România importă în prezent o cantitate de gaze naturale de 5,3 milioane de metri cubi pe zi prin Ucraina, iar consumul naţional este de aproximativ 40 de milioane de metru cubi pe zi.

"Chiar dacă importurile de gaze din Ucraina vor fi sistate, fluxurile de gaze pot fi redirecţionate cu uşurinţă prin punctul de intrare de la Negru Vodă şi prin alte puncte. Nu este o problemă. Avem noroc că Transgaz şi-a făcut investiţiile la timp. În acest moment, BRUA funcţionează la capacitate maximă şi toate staţiile pe care le-am construit funcţionează la capacitate maximă, în reverse flow (în ambele direcţii - n.r.)", a precizat Sterian.

Alte conducte de import al gazelor în România sunt cele de la Giurgiu-Ruse (Bulgaria) şi Arad-Szeged (Ungaria).

Bursele se prăbuşesc, petrolul creşte pe măsură pe fondul conflictului din Ucraina

Bursele europene au deschis şedinţa de joi cu scăderi semnificative, după ce Rusia a lansat un atac militar împotriva Ucrainei, informează AFP.

La scurt timp de la debutul tranzacţiilor, Bursa de la Paris înregistra o scădere de 4,19%, Bursa de la Frankfurt era în scădere cu 4,39%, iar cea de la Londra afişa o scădere de 2,55%. Indicele european de referinţă Eurostoxx 50 înregistra şi el o scădere de 3,52%.

Scăderea mai modestă a indicelui Bursei de la Londra, comparativ cu alte burse europene, se datorează creşterii explozive a preţului petrolului, care a dus la aprecierea titlurilor companiilor producătoare de materii prime.

Cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit joi dimineaţa pragul de 100 de dolari pe baril, pentru prima dată după 2014, ceea ce a agravat îngrijorările că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie.

În paralel, acţiunile băncilor europene cele mai expuse pe Rusia, precum Raiffeisen Bank, UniCredit şi Societe Generale, au înregistrat scăderi cuprinse între 5% şi 6,6%, iar indicele bancar pan-european a scăzut cu 4,2%.

Criptomonedele s-au depreciat după invazia Rusiei în Ucraina

Bitcoin a coborât astăzi la cea mai scăzută valoare din ultima lună, după ce forţele ruse au atacat mai multe oraşe din Ucraina, ceea ce a declanşat o vânzare masivă de active riscante, transmite Reuters.

Cotaţia Bitcoin a coborât joi cu 7,9% până la 34.324 dolari, cel mai scăzut nivel de după 24 ianuarie. Criptomonedele mai mici, care în mod normal evoluează în tandem cu Bitcoin, au scăzut şi ele în frunte cu Ether care a pierdut 10,8%.

"Am văzut ceea ce ne aşteptam să vedem, Bitcoin şi pieţele cripto urmează evoluţiile de pe burse. Toate lucrurile tind să se coreleze în situaţii de criză aşa că ne aşteptam la o situaţia similară în cazul de faţă, aşa că este posibil ca lucrurile să se agraveze în zilele următoare", a declarat Jospeh Edwards, director de strategie la firma Solrise Group.

 

×
x close