Cotațiile futures ale petrolului Brent au crescut cu 3,94 dolari, la 83,83 dolari pe baril, în timp ce producția ar putea fi redusă cu aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi.
Țițeiul american a urcat cu 3,84 dolari la 79,51 dolari pe baril, dar încă nu s-a apropiat de cotația de 81,69 dolari, un record al ultimei perioade.
Piețele au reacționat la anunțul Arabiei Saudite şi altor alți mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ care au decis că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an.
Ministerul Energiei din Arabia Saudită a precizat că decizia de reducere voluntară a producţiei este o măsură preventivă destinată sprijinirii stabilităţii pe piaţa petrolieră.
"Implicarea celor mai mari membri OPEC+ sugerează că aderarea la reducerile de producție poate fi mai puternică decât a fost cazul în trecut.
Acest lucru înseamnă că piețele globale de petrol ar putea vedea o scădere a aprovizionării de în jur de 1% din luna mai", a declarat Vivek Dhar, analist energetic la CBA.
"Cele mai recente reduceri ar putea duce la creșterea prețului petrolului cu 10 dolari pe baril", a declarat duminică șeful firmei de investiții Pickering Energy Partners.
Goldman Sachs și-a ridicat prognoza pentru Brent la 95 de dolari pe baril până la sfârșitul anului și la 100 de dolari pentru 2024.
"Reducerea surpriză de astăzi este în concordanță cu noua doctrină OPEC+ de a acționa preventiv, deoarece pot face asta fără pierderi semnificative din cota de piață.
Deși este surprinzător, această reducere reflectă considerații economice importante și probabile politice”, a spus Goldman, potrivit Reuters.