Antena 3 CNN Economic Preţul materialelor de construcţii a crescut de 3 ori: "Acest lucru pune presiune pe dezvoltatori, dar şi pe omul de rând"

Preţul materialelor de construcţii a crescut de 3 ori: "Acest lucru pune presiune pe dezvoltatori, dar şi pe omul de rând"

Ştefan Petrică
2 minute de citit Publicat la 11:14 14 Mar 2023 Modificat la 12:39 14 Mar 2023
muncitori constructii
Piaţa construcţiilor în criză. Preţul materialelor de construcţii s-a triplat | "Acest lucru pune presiune pe dezvoltatori, dar şi pe omul de rând" Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre

"Atunci când vorbim de construcții, avem două componente: avem componenta manoperei și componenta materialelor de construcție.

Începând cu manopera care a crescut de la an la an, știm cu toții că în construcții avem facilități fiscale.

Acestea, începând cu vara anului 2022, au fost eliminate pentru salariile ce depășesc 10.000 de lei.

Anul acesta avem iarăși mărirea salariului minim în construcții, de la 3.000 la 4.000 de lei. Toate acestea pun presiune pe prețul construcțiilor, dar cele mai importante sunt creșterile pentru materiale de construcții.

Citeşte şi: O clinică medicală şi o firmă de construţii din Galaţi, acuzate că au furat curent electric 

Dacă înainte de război cumpăram fier cu 2,45 lei kilogramul, în perioada imediat următoare începerii războiului,prețul ajunsese și la șase lei kilogramul.

Acestea sunt prețuri pe care le cumpără dezvoltatorii, cumpărând cantități foarte mari.

Pentru clientul de retail, adică acel client care dorește să-și construiască o casă, fierul a ajunsese și la şapte lei pe kilogram.

Vedem creșteri la betoane de la 240, la 350, 370 de lei, dar și creșteri pentru lemn.

Lemnul a crescut pe anumite sortimente și cu 300%, iar lemnul se folosește pentru cofraje, pentru structură.

Pentru acest an nu se întrevede nicio scădere, ba din contră, am fost anunțați de la începutul anului, atât de producătorul de betoane cât și de producătorul de furnizorul de fier, de creșteri.

E adevărat că nu creșteri foarte mari, creșteri de între 2 și 7%, dar totuși sunt niște creșteri, de aceea nu vedem cum prețurile ar putea să scadă pentru perioada imediat următoare.

Mai avem și presiunea lipsei de forță de muncă și dacă ne gândim că anul 2023 va fi totuși un an cu cerere destul de mare, mai ales pentru vecinii noștri, cum ar fi turcii, care vor trebui să-și refacă toate construcțiile dărmate de cutremur, iar noi ca și țară folosim destul de multe materiale importate, nu produse în România, această cerere a Turciei va pune iarăși o presiune pe prețuri.

Avem o lipsă în jur de 200-300 de mii de muncitori în construcții.

Problema cea mai mare a noastră este de muncitori calificați, pentru că, într-adevăr, de foarte multe ori, aducem muncitori din afara Uniunii Europene, dar aceștia nu sunt calificați.

Lipsa forței de muncă duce la întârzieri în construcții, în întârzieri în termene, pentru că una este să ai o echipă de 20 de muncitori și una este să ai o echipă de 10 muncitori care trebuie să-ți facă aceeași lucrare", a declarat Antoanela Comșa, președintele unui complex rezidențial, pentru Antena 3 CNN.

×
x close