Antena 3 CNN Economic Prețul benzinei şi al motorinei în România, astăzi, 15 august 2023. Scumpirea carburanţilor anulează reducerile de preţuri la alimente

Prețul benzinei şi al motorinei în România, astăzi, 15 august 2023. Scumpirea carburanţilor anulează reducerile de preţuri la alimente

Prețul carburanților în România, astăzi, 15 august 2023. Scumpirea carburanţilor anulează reducerile de preţuri la alimente.

benzina profimedia images
Prețul benzinei şi al motorinei în România, astăzi, 15 august 2023. Scumpirea carburanţilor anulează reducerile de preţuri la alimente Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    15 Aug 2023   •   08:54

Benzina şi motorina înregistrează zilnic noi majorări, iar Guvernul ar putea fi nevoit să intervină din nou pentru a ţine preţurile pe loc.

Anul trecut, în România, Executivul a venit cu o compensare de 50 de bani la litrul de carburant. 

În Capitală, un litru de benzină standard a ajuns la 7,04 lei ce mai ieftină, până la 7,27 lei în funcţie de staţia peco de unde este cumpărată.

Marţi, 15 august, motorina standard costă 7,26-7,45. În ceea ce priveşte motorina superioară, acolo preţul urcă până la 7,62-7,96 lei litrul.

O explicaţie pentru aceste creşteri de preţuri ar putea fi războiul dintre Rusia şi Ucraina. 

Întrebaţi cum văd scumpirile din ultimele zile, şoferii spun că Guvernul ar trebui să ia măsuri.

Specialiştii, însă, sunt de părere că preţurile se vor stabiliza, iar intervenţia Executivului ar trebui să vină doar în cazul în care acestea ar exploda în perioada următoare.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

×
Subiecte în articol: benzina motorina carburanti
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close