Antena 3 CNN Economic Benzina şi motorina stagnează la început de weekend. Prețul carburanților în România, astăzi, 17 noiembrie 2023

Benzina şi motorina stagnează la început de weekend. Prețul carburanților în România, astăzi, 17 noiembrie 2023

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 09:15 17 Noi 2023 Modificat la 09:15 17 Noi 2023
pret benzina motorina 17 noiembrie 2023
Benzina şi motorina stagnează la început de weekend. Prețul carburanților în România, astăzi, 17 noiembrie 2023 Sursa foto: Getty images

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă vineri  6,64 lei şi se găseşte la mai mute staţii Petrom din Bucureşti. Benzina stagnează la acest preţ de marţi, 14 noiembrie. 

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,66 lei şi 6,80 lei. 

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,10 lei până la 7,46 lei. 

Cea mai ieftină motorină standard costă vineri 7,30 lei şi se găseşte la o staţie Socar din Bucureşti, strada Vasile Lascar, nr. 141A. Motorina stagnează la acest preţ de luni, 13 noiembrie. 

Citeşte şiNoi scumpiri la carburanţi, tutun şi alcool din 1 ianuarie 2024. Banii pe care îi vom da în plus la un plin de benzină

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,32 lei și 7,43 lei. 

Cea mai ieftină motorină premium costă marţi 7,68 lei litrul joi, de asemenea în scădere faţă de zilele precedente, iar cea ma scumpă urcă la 7,97 lei.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

×
Parteneri
x close