Guvernul va numi o nouă echipă de management, un administrator special şi va relua procedura de privatizare la Oltchim, în situaţia în care contractul de vânzare-cumpărare al acţiunilor nu va fi semnat, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.
"Dacă nu se semnează contractul, responsabilitatea oamenilor rămâne la Guvern. Suntem pregătiţi să numim un nou management, un administrator special care să oprească contractele dăunătoare pentru Oltchim şi să se discute cu creditorii privaţi, să se reia activitatea pe baza unui sprijin pe care Guvernul îl poate asigura din fondul de privatizare, urmând ca în şase luni de administrare eficientă, de rezolvare a problemelor juridice şi de repornire să reluăm procesul de privatizare cu un investitor strategic", a spus prim-ministrul.
Ponta a ţinut să reamintească faptul că dacă afirmaţia lui Dan Diaconescu potrivit căreia dispune de suma de 45 de milioane euro se dovedeşte a fi falsă, aceasta atrage răspunderea penală pentru fals în declaraţie şi înşelăciune.
Victor Ponta: În 2009, Oltchim s-ar fi putut salva mult mai uşorPremierul Ponta a mai spus că situaţia companiei s-a agravat din 2009, ca urmare a acumulării datoriilor.
"În 2009 s-ar fi putut salva mult mai uşor Oltchim. (...) Practic timp de trei ani, Oltchim a devenit dintr-o societate îndatorată o societate aflată într-o situaţie fără ieşire. Situaţia Oltchim a început să se deterioreze, dar anii 2009, 2010, 2011 au reprezentat într-adevăr o cădere gravă în ceea ce priveşte pierderile acumulate şi mai ales a datoriilor acumulate", a spus premierul.
Victor Ponta a amintit că datoriile totale ale Oltchim sunt în prezent de 700 de milioane de euro şi a evidenţiat că acestea cresc în fiecare zi cu câte 200.000 de euro.
Ponta: Investigăm cauzele care au dus la acumularea datoriilor Oltchim şi vom sesiza DNAMinisterul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au început să investigheze cauzele care au dus la acumularea datoriilor Oltchim şi va fi sesizat DNA în acest caz, a precizat Ponta.
"În ultima perioadă, deşi există probleme cu documentele, cu accesul la ele, atât Ministerul Economiei, cât şi ANAF, au pornit să investigheze cauzele ce au dus la acumulare acestor datorii şi vom sesiza DNA, fără a considera că astfel putem să recuperăm foarte mult din ce s-a pierdut, dar nu vrem ca această situaţie în care s-a ajuns să nu rămână fără vinovaţi şi nimeni să nu plătească", a explicat Victor Ponta.