Antena 3 CNN Economic PNL vrea interzicerea societăților comerciale cu acțiuni la purtător

PNL vrea interzicerea societăților comerciale cu acțiuni la purtător

1 minut de citit Publicat la 15:13 14 Iul 2017 Modificat la 15:13 14 Iul 2017
o_1bl0g8k57fureji15cp1cho3pn8.jpg

PNL propune interzicerea societăţilor comerciale cu acţiuni la purtător pe teritoriul României, a declarat deputatul liberal Florin Roman, vineri, într-o conferinţă de presă. 

"(...) În România sunt circa 360 de societăţi comerciale cu acţiuni la purtător, iar cine a avut curiozitatea să se uite puţin în amănunt poate observa că sunt aproape 800 de miliarde de lei cifră de afaceri ale acestor societăţi netransparente, care au un element comun, şi anume marea lor majoritate, în proporţie de peste 90%, sunt conectate la conducta banului public, deci fac afaceri cu statul (...)", a declarat Roman. 

El a prezentat două proiecte de lege: unul care completează Legea achiziţiilor publice (...) iar al doilea modifică Legea societăţilor comerciale. Primul proiect propune ca societăţile cu acţiuni la purtător să nu mai poată participa la licitaţiile cu bani publici atât timp cât acţionariatul e netransparent. Al doilea, potrivit lui Roman, inspirat de modelul german, prevede interzicerea societăţilor comerciale cu acţiuni la purtător pe teritoriul României. 

"La nivelul UE există o discuţie extrem de solidă pe acest subiect, se restrânge practic de la ţară la ţară legislaţia privind acţiunile la purtător, există o decizie ca, până la nivelul acestei toamne, să fie modificată directiva europeană şi practic ei vor ca în septembrie să finalizeze dezbaterea şi amendarea directivei europene 2016/0208, care va căpăta forma finală în toamna acestui an. Directiva europeană îşi propune să modifice şi să completeze directiva UE 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, să modifice Directiva 2009/101/CE", a explicat Roman.

Întrebat de jurnalişti dacă interzicerea societăţilor comerciale cu acţiuni la purtător se referă doar la acelea dintre ele care au acţionariat netransparent, deputatul PNL a afirmat că societăţile cu acţiuni la purtător nu au acţionariat transparent. 

"Practic aceste acţiuni la purtător sunt nişte cecuri în alb (...). Pe directiva europeană, de exemplu, există două variante de lucru, una e interzicerea totală a societăţilor comerciale cu acţiuni la purtător, iar a doua discuţie se referă la un prag maxim de 10% pe care îl poate deţine un acţionar la o astfel de societate (...). În acest caz se solicită însă datele de identitate, nume, prenume, adresa ale acţionarului care deţine acest prag", a arătat Roman. 

×
Etichete: PNL
x close