În timp ce liderii liberali cer o majorare de 15% pentru toate pensile, social-democraţii vor ca doar pensiile mici să fie majorate substanţial.
Indiferent de decizia finală, majorarea pensiilor nu trebuie să depăşească rata inflaţiei, susţine ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, deoarece românii ar fi loviţi din nou de un val de scumpiri.
În acest sens, şi Ministrul Muncii, Marius Budăi, dă asigurări că pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023.
Scandalul continuă şi în Parlament, după ce Guvernul s-a angajat să elimine pensiile speciale până la finalul acestui an.
Dacă obiectivul nu este atins, România pierde banii din PNRR. Aşadar, Opoziţia îi cere ministrului Muncii să vină cu explicaţii.
Totodată, şi pensiile militarilor sunt în discuţie, chiar dacă ele nu sunt considerate speciale, însă experţii Băncii Mondiale recomandă ca ele să nu fie reduse.
Creşterea vârstei de pensionare şi stabilirea unor corecţii fiscale astfel încât nicio pensie să nu depăşească salariul sunt câteva dintre recomandările făcute de Banca Mondială.
"E clar că pensiile vor creşte de la 1 ianuatie 2023 şi vom avea măsuri de sprjin. În 2-3 zile anunţăm procentul, să nu mai fie discuţii.
Pensiile speciale nu cresc, ca să lămurim", a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.
Majorarea pensiilor, mărul discordiei din coaliţie
PNL- majorare de 15% pentru toate pensiile
PSD - majorare de 6,2% pentru toate pensiile
Neînţelegeri în Parlament din cauza pensiilor speciale
- Guvernul trebuie să elimine pensiile speciale până la finalul anului
- Opoziţia cere ministrului Muncii să vină cu soluţii.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, dar spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.
"Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.
"Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente", a spus Budăi.
Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.
Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.