Antena 3 CNN Economic Plățile cash, restricționate doar pentru cei cu propriri. Boloș: „Dacă ţi-ai plătit impozitele şi taxele, se ridică această limită”

Plățile cash, restricționate doar pentru cei cu propriri. Boloș: „Dacă ţi-ai plătit impozitele şi taxele, se ridică această limită”

New Project - 2024-08-01T231252.285
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor | Sursă foto: Captură video Antena 3 CNN
de Andreea Ştefan    |    01 Aug 2024   •   23:13

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat joi seară în emisiunea În fața națiunii de la Antena 3 CNN că „este un lucru de normalitate ca impozitele şi taxele datorate bugetului să fie achitate”, explicând că cei cu datorii la buget și conturi poprite ar putea avea restricții în tranzacțiile cu numerar până la achitarea debitelor.

„Din 51 de miliarde creanţe bugetare, neîncasate la buget, România a încasat 7 miliarde de lei, tocmai pentru că aceste plăţi în numerar care există... dar repet, numai pentru cei care au popriri pe conturi, numai pentru această situaţie s-ar putea aplica această restricţie a plăţilor în numerar pentru că trebuie să introducem această disciplină în ceea ce priveşte plata contribuţiilor faţă de buget”, a afirmat Marcel Boloş, joi seară, la Antena 3.

Ministrul a explicat că datornicii la bugetul de stat ar putea avea limitări în tranzacţiile pe care le fac.

„Poţi să faci plăţi, în numerar, dar până în limita a 5.000 de lei pentru marii contribuabili, 2.500 pentru contribuabilii mijlocii şi 1.000 de lei pentru contribuabilii mici, dar acea limită pe care o ai este doar e perioada în care au poprirea. Dacă ţi-ai plătit impozitele şi taxele, se ridică această limită şi poţi să facă în continuare plăţile în numerar, fără niciun fel de problemă”, a adăugat Marcel Boloş.

Întrebat dacă este adevărat că antreprenorii, inclusiv persoanele fizice autorizate nu vor mai putea merge cu bani cash pentru a-și plăti taxele la ANAF, ministrul Finanțelor a răspuns: „Nu s-a pus în discuție acest lucru. Se pot în continuare achita cu numerar impozitele și taxele, fără niciun fel de dificultate. Estet totuși destul de dureros pentru România că în continuare avem aceste plăți în numerar, nu vorbesc de mediul rural, unde înțeleg că nu există infrastructura și logistica necesară, dar vorbesc în localitățile urbane, unde, într-un mod voit, încă se fac aceste plăți în numerar”.

Marcel Boloș a explicat că datornicii la buget au ca modalitatea eşalonarea simplificată a plăţii datoriilor. 
 
„Este un lucru de normalitate ca aceste impozite şi taxe datorate bugetului să fie achitate bugetului (...) Se pot achita în continuare în numerar impozitele şi taxele, fără niciun fel de dificultate”, a conchis ministrul.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close