Noul premier al României încearcă să ajungă la o înțelegere cu marii retaileri, acord prin care vrea să reducă adaosul comercial pe o perioadă de șase luni.
Laptele, pâinea, carnea sau fructele sunt câteva dintre produsele al căror preț ar putea să fie plafonat. Specialiștii avertizează că o astfel de măsură ar putea avea efecte negative. O nouă întâlnire între reprezentanții Guvernului şi retaileri va avea loc joi.
Între timp, după primele consultări avute cu premierul Marcel Ciolacu, retailerii spun că alimentele de bază se vor ieftini, însă nu se știe când și cu cât.
Cele două variante puse pe masă au fost: limitarea adaosului comercial pe tot lanțul, de la producător la raft, sau suspendarea pe termen limitat a taxelor impuse de marii retaileri, care intră în componența prețurilor.
”Nu s-a discutat despre cifre, nu s-a discutat despre numere, însă este evident că există o atmosferă generală pozitivă și noi ne-am exprimat aprecierea pentru că a existat acest dialog.
Se va aplica pe întreg lanțul și cred că este necesar să vedem formule prin care inflația să ajungă la o singură cifră și să păstrăm puterea de cumpărare în zona produselor de bază”, explică George Bădescu, Directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România
Principalele alimente care se vor afla pe lista pentru plafonare sunt laptele și produsele lactate, pâinea și produsele de panificație, carnea, uleiul și fructele proaspete.
”Sunt 8 coduri CAEN de produse. Am avut o prima discuție cu asociațiile marilor rețele comerciale, s-a stabilit un mod de lucru, astfel încât în 2 zile rețelele comerciale au promis ca ne vor comunica din cele 8 coduri CAEN produsele”, a spus și Florin Ionuț Barbu, Ministrul Agriculturii.
Economiștii spun însă că o astfel de măsură ar putea crea dezechilibre şi ar putea elimină de pe piaţă o serie de producători și vânzători. Măsura nu este nouă. A fost experimentată și în Ungaria fără prea mult succes. Atunci, inflația din ţara vecină a ajuns la cote record.