Antena 3 CNN Economic Dobânzile practicate de instituțiile financiare nebancare au fost plafonate | Adrian Cuculis: "IFN-urile nu au niciun stăpân"

Dobânzile practicate de instituțiile financiare nebancare au fost plafonate | Adrian Cuculis: "IFN-urile nu au niciun stăpân"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 15:10 26 Mar 2024 Modificat la 15:12 26 Mar 2024

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe a fost adoptat cu 172 voturi pentru, 81 contra şi 3 abţineri.

Actul normativ vizează măsuri privind protecţia consumatorilor, în raporturile juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare de creanţe, stabilind reguli contra dobânzilor excesive, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

"Prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare care acordă credite potrivit Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, stabilind reguli de protecţie a consumatorilor contra dobânzilor excesive în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne", se arată în textul adoptat.

"Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 de puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR", prevede proiectul adoptat.

IFN-urile nu au niciun stăpân 

"Cea mai mare dobândă pe care am văzut-o este de 69,467% pe an. Doar într-o țară fără stăpân se poate întâmpla așa ceva. Foarte mulți dintre pensionarii României sau cei care se află în dificultate financiară apelează la INF-uri, mai ales că banca vine cu tot felul de condiții. 

Unde vom ajunge? La o îmbunătățire a stării împrumutatului. Să nu mai vorbim despre cămătărie cu acte în regulă, ci despre o afacere care trebuie să fie echitabilă, atât pentru cel care împrumută, dar și pentru care se bucură de acești bani pe care îi ia de la IFN. 

Există diferențe de le IFN-uri și bănci. Băncile sunt plafonate cu privire la tot felul de posibilități de a împrumuta, inclusiv cu referire la dobândă. În schimb, IFN-urile nu au niciun stăpân. Mă bucur că și în România putem avea implementată o astfel de legislație", a declarat Adrian Cuculis, avocat. 

Excepția de la regulă 

Prin excepţie de la aceste prevederi, "în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului".

De asemenea, prin excepţie, "în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului".

Tot prin excepţie, "în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului".

Dispoziţiile prezentei legi intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. Camera Deputaţilor este for decizional.

×
x close