Antena 3 CNN Economic PIB-ul României ar putea fi salvat: Producţia de grâu a atins cea mai mare valoare din ultimii trei ani

PIB-ul României ar putea fi salvat: Producţia de grâu a atins cea mai mare valoare din ultimii trei ani

2 minute de citit Publicat la 09:30 08 Aug 2011 Modificat la 09:30 08 Aug 2011
PIB-ul României ar putea fi salvat: Producţia de grâu a atins cea mai mare valoare din ultimii trei ani
Foto: Intact Images
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că România a înregistrat cea mai mare producţie de grâu din ultimii trei ani, cu o valoare ce depăşeşte 7 milioane de tone. Cu toate acestea, rezultatul raporturilor arată o cifră de 6,8 milioane, informează Agerpres.

"Este cert acum că producţia de grâu a Romaniei a depăşit bine 7 milioane de tone, chiar dacă scriptic, ce avem noi acum după raportările fermierilor şi ale direcţiilor agricole, producţia este de aproape 6,8 milioane tone. Cred că avem peste 1,5 milioane de tone de grâu în plus faţă de producţia anului trecut", a declarat ministrul pentru sursa citată.

Potrivit statisticilor, în 2005 au fost recoltate 7,3 milioane de tone grâu, în timp ce următoarea valoare a fost înregistratp în 2008, cu 7,2 milioane tone.

Tabără a adăugat că raportările  oficiale nu reflectă, de multe ori, nivelul real al producţiei, lucru care face mai dificilă luarea unor decizii corecte la nivel central.

"Trebuie să rezolvăm această problemă pentru că atâta timp cât dăm subvenţii fermierilor şi noi trebuie să găsim soluţii pentru piaţă, inclusiv de import-export, este bine să se ştie exact care sunt producţiile. Consider că trebuie să găsim un mecanism mai de încredere pentru fermieri deoarece mecanismul actual, poate, nu le oferă această încredere de a raporta exact sau poate mai există pârghii de a comercializa producţia la negru, ceea ce iar nu este bine", a explicat ministrul.

În România, suprafaţa recoltată cu grâu şi secară este de 1,869 milioane hectare, reprezentând 96% din suprafaţa estimată a se recolta în acest an de 1,957 milioane hectare. În acelaşi timp, producţia obţinută este de 6,778 milioane tone, cu 1% mai mult faţă de producţia estimată pentru 2011 de 6,712 milioane de tone, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.

Isărescu a prognozat o inflaţie sub 4%, în baza unui an agricol bun

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat ăn urmă cu câteva săptămâni ca sub ipoteza unui an agricol bun, inflaţia să scadă sub 4% în luna septembrie a acestui an. De asemenea, acesta nu a exclus ca scăderea preţurilor de consum din iunie să continue şi în lunile următoare.

"Eu nu exclud ca la începutul lui octombrie, când se va publica IPC (pe luna septembrie - n.r.), să avem o inflaţie de sub 4%. (...) Ipoteza unei rate lunare exact ca în luna iunie este probabilă şi în iulie şi în august şi eventual şi în septembrie. Cam acesta ar fi impactul unui an agricol care se anunţă bun", a spus Isărescu la un seminar pe tema inflaţiei.

Pe fondul ieftinirii produselor alimentare,Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, astfel că rata anuală a inflaţiei s-a redus la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară.

Boc: Sper ca anul agricol bun să se regăsească şi în PIB

În acelaşi timp, premierul Emil Boc a declarat că în cadrul rectificării bugetareGuvernul a acordat o "prioritate majoră" agriculturii, pentru asigurarea, în continuare, a plăţii subvenţiilor, atenţionându-i pe reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi pe cei de la direcţiile agricole să aibă grijă ca fermierii să-şi primească la timp subvenţiile agricole.

"Guvernul a făcut nişte eforturi substanţiale pentru a asigura resursele financiare necesare plăţii acestor subvenţii. Avem un an agricol bun, care sper să se regăsească şi în ponderea din PIB, cu o condiţie, ca aceste subvenţii să ajungă, repet, la timp şi fără întârziere, în conturile acelora care au dreptul. Răspund personal şefii care au asemenea atribuţii sub coordonarea prefecţilor", a spus Boc.

×
x close