Până pe data de cinci iunie, grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea soarelui sunt interzise la importul din Ucraina. De asemenea, vor fi acordate despăgubiri fermierilor de 30 de milioane de euro.
"Este un eveniment important în condițiile în care toată lumea era conectată să găsească soluții viabile și momentane. Măsurile celorlalte țări au fost ilegale. Noi nu ne puteam înscrie într-o cursă a deciziilor. Se interzice importul până pe data de cinci iunie, urmând ca după aceea să se analizeze situația din piață și să fie luate măsuri la nivelul uniunii europene", a declarat Petre Daea.
La polul opus sunt fermierii, care consideră că decizia trebuie prelungită pentru a avea efect.
"Salutăm pe de o parte decizia Comisiei Europene de alocare a unor bani pentru a compensa pierderile pe care le-am suferit noi ca fermieri, salutăm și această decizie de a stopa importurile până la dat de cinci iunie a cerealelor din Ucraina, dar trebuie să recunoaștem că este o decizie tardivă.Prețurile au scăzut extraordinar de mult la cereale pe piața din România. Numai de lună trecută și până acum a scăzut cu 20 de euro. Ne dorim foarte mult ca după cinci iunie această decizie să fie prelungită pentru că abia atunci vor începe problemele.
România a pierdut mai multe piețe de desfaceri din cauza produselor aduse din Rusia. Această decizie trebui prelungită măcar pentru încă șase luni, astfel încât fermierul român să își poată vinde marfa, să nu aibă probleme cu logistica, să nu ne mai confruntăm cu ambuteiaje", a declarat Răzvan Filipescu, Asociația producătorilor agricoli din Dobrogea.