Antena 3 CNN Economic Peste 78 mld. euro cifra de afaceri cumulată a companiilor din Top București

Peste 78 mld. euro cifra de afaceri cumulată a companiilor din Top București

3 minute de citit Publicat la 16:26 31 Oct 2019 Modificat la 16:26 31 Oct 2019
o_1doh3auki9tbra5lkp1jqopp9e.jpg

„Dumneavoastră, laureaţii noştri, sunteţi modele demne de urmat pentru tinerii antreprenori, pentru cei aflaţi într-un moment dificil şi care au nevoie de un strop de motivaţie, dar şi pentru cei care vor să se reinventeze! Sunteti modele pentru cei care vor să construiască! Dumneavoastra, doamnelor și domnilor, meritaţi din plin recunoaşterea şi aplauzele noastre, cu atât mai mult cu cât competiţia a fost dură, iar metodologia – aplicată unitar la nivelul întregului sistem cameral – a fost severă şi complexă”, a afirmat dr. ing. C. T. Mustață, preşedintele Camerei bucureştene, în deschiderea celei de a XXVI-a ediții a Topului firmelor din Capitală.

La eveniment au participat, alături de oameni de afaceri de succes, personalităţi marcante ale lumii academice, oficialităţi de la nivelul administrației şi organizaţiilor neguvernamentale. Printre personalităţile care au onorat invitaţia Camerei bucureştene s-au aflat: prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României; prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, senator, președintele Senatului Universității Politehnica București (UPB); Radu Chiurtu, secretar general în cadrul Ministerul Economiei; prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, vicepreședintele Senatului Universității Politehnica București; Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței; Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu”; dr. Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor, Nicolae Demetriade, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism; Mihai Munteanu, președintele Consiliului de Mediere; Aurelian Șova, președintele CECCAR.

„Este o mare bucurie să văd în sală oameni cu care am colaborat și care au contribuit la construirea unei economii de piață solide în România”, a afirmat prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României. „Acest Top este un moment al adevarului. Realitatea este că investitorii sunt primii care trebuie să aibă încredere în ei și această încredere îi poate duce și la performanță. Acum, investitorii români au suficientă forță să-și facă planuri de viitor”, a declarat președintele Constantinescu, care a transmis îndemnul:„Sprijiniți cercetarea! Dacă sprijiniți cercetarea, vă asigurați propriul viitor! Dezvoltați învățământul superior și cercetarea, creând astfel posibilitatea de utilizare a potențialului de inteligență pe care îl avem.” 

Potrivit metodologiei de top, dintre cele 131.412 de firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2018, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 49.433 firme, adică 37,6%. Dintre acestea, Camera bucureşteană a premiat 7.134 firme, adică 14,4% din totalul firmelor considerate eligibile şi care reprezintă 5,4% din totalul firmelor care au depus bilanţul aferent anului trecut. În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, firmele câştigătoare au fost structurate pe şapte domenii de activitate: cercetare-dezvoltare şi high tech; industrie; construcţii; servicii; comerţ; turism; agricultură, pescuit, piscicultură şi, în cadrul fiecărui domeniu, pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici şi microîntreprinderi.

Important de subliniat este faptul că a crescut semnificativ gradul de performanţă şi eficienţă al companiilor bucureştene laureate. Anul acesta au fost premiate 7.134 firme, doar cu 3,1% mai multe faţă de anul precedent, însă cifra de afaceri cumulată a acestora a crescut faţă de ediţia 2018 cu 15%, atingând 78,3 mld. euro, în timp ce profitul din exploatare al acestora, în valoare de 7,3 mld euro, este mai mare cu 19,4% comparativ cu cel consemnat anul trecut. Profitul din exploatare realizat de firmele din Topul nostru reprezinta 9,4% din cifra de afaceri totală, comparativ cu 8,4%, pondere consemnată anul acesta de CCIR la nivel naţional, şi în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de ediţia precedentă a Topului firmelor din Bucureşti.

Pe lângă distincțiile acordate pentru rezultatele economice obținute în anul 2018, în cadrul evenimentului au fost decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe prima poziţie în competiţia elitelor, trofeul „George G. Assan”, CEC BANK pentru „Brandul românesc al anului” și trofeul „Ioan V. Socec” Televiziunii Antena 3, pentru emisiunea INCOME MAGAZINE. 

De asemenea, au fost acordate o serie de trofee speciale: Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS București, pentru promovarea aeronauticii românești pe plan mondial; LAGARDERE Travel Retail, pentru cel mai bun concept de retail de format compact; Apemin ZIZIN SA, pentru un parteneriat eficient și de lungă durată cu Camera de Comerț și Industrie București; Digi 24, pentru emisiunea Jurnal economic; TVR International, pentru emisiunea Investiți în România; Radio România Actualități pentru pentru promovarea economiei naționale și a valorilor românești.

×
x close