Antena 3 CNN Economic Pericol de pene de curent după episoadele de vreme extremă. Dumitru Chisăliţă: „Trebuie să intervenim”

Pericol de pene de curent după episoadele de vreme extremă. Dumitru Chisăliţă: „Trebuie să intervenim”

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 15:53 02 Iul 2024 Modificat la 15:53 02 Iul 2024
criza energetita blackout uniunea europeana franta pana de curent romania
Trebuie să ne pregătim pentru astfel de pericole prin amenajări hidrotehnice

România s-ar putea confrunta cu pene de curent puternice după zilele de caniculă, secetă şi furtuni puternice, dar există soluţii pentru a preîntâmpina aceste situaţii, a spus marţi președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, la Antena 3 CNN.

Statistica ultimilor ani arată că la nivelul ţării noastre, episoadele acestea şi penele de curent regionale sunt tot mai dese și de o intensitate tot mai mare cu implicații sociale și energetice. 

„România nu este în situația aceasta de black out. Dar au existat regiuni săptămâna trecută, acum două săptămâni, în care a existat black out sau au fost foarte aproape de un blackout. 

Toate aceste elemente arată că schimbările climatice, pe de o parte, dar şi necesitatea de adaptabilitate a sistemelor de transport, a conlucrării între operatori, a procedurilor de lucru trebuie mult îmbunătățite pentru a preveni astfel de episoade.

Ne confruntăm cu aceste perioade foarte accentuate de caniculă, urmate de ploi abundente, urmate de alunecări de teren, de inundații, iar pentru asta trebuie să intervenim, chiar dacă intervenția care o vedem în momentul de față că se dezvoltă la nivelul Uniunii Europene este legată de reducerea emisiunii de dioxid de carbon și care este o inițiativă bună, doar că ea va avea efect pe termen lung. 

Trebuie să ne gândim și la elementele pe termen scurt şi să înțelegem că trebuie să ne pregătim pentru ele prin amenajări hidrotehnice.

Spre exemplu, pentru a contracara eventualele inundații și eventuale alunecări de teren, dar și pentru a aduna apa care se acumulează atunci când plouă foarte mult și poate fi folosită apoi în perioade secetoase. 

Totodată, această apă poate să fie folosită pentru a fi procesată și a produce energie electrică care de cele mai multe ori este esențială pentru a preîntâmpina anumite episoade defectuoase în sistemele de transport sau de distribuție de energie electrică”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, marţi, la Antena 3 CNN.


 

×
Parteneri
x close