Acest lucru înseamnă, automat, mai puţini bani pentru cei care contribuie la aceste fonduri.
Deja, unii dintre cei care s-au pensionat anul acesta s-au trezit că au în conturi mai puțini bani decât sumele cu care au contribuit în prima jumătate a acestui an.
Peste 5.800 de români care s-au pensionat şi-au retras banii din Pilonul 2 şi au primit 118 milioane de lei.
Potrivit ASF, peste 65% dintre ei au avut un profit cuprins între 10% şi 50%. Dar au existat şi situaţii în care unii oameni s-au trezit cu mai puţini bani în cont.
"Acesta este al treilea an în care randamentul fondurilor de pensii este sub inflaţie, în rest a fost peste inflaţie. Pe lângă acest lucru, avem de-a face şi cu o scădere semnificativă a valorii titlurilor de stat.
Marea investiţie a fondurilor de pensii, două treimi din banii noştri, se duc în titluri de stat emise de guvern, iar valoarea lor a scăzut în acest an.
Prin urmare, aceasta este explicaţia pentru care la acest moment vedem acest recul, dar pe o durată mai lungă de timp, şi dacă lucrurile merge bine, ne aşteptăm ca investiţia în aceste fonduri de pensii să aducă un câştig real şi sustenabil", a declarat Bogdan Glăvan, profesor în Economie, vineri, la Antena 3 CNN.
Informaţii de la ASF
- peste 5.800 de români care s-au pensionat şi-au retras banii din Pilonul 2 -118.000 lei
- peste 65% dintre ei au avut un profit cuprins între 10 şi 50%
- 7,8 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii cu 3,75% din venitul brut lunar
- contribuţia ar trebui să crească din 2024 la 4,75%.