În unul din cele mai sărace județe ale României, Teleorman, un magistrat (fost judecător) are pensie specială de aproape 30.000 de lei, adică de 14 ori peste pensia medie pentru limită de vârstă din acest județ.
Bărbatul încasează mai exact 29.250 de lei net, iar cifrele apar în datele pe luna iunie a casei de pensii din acest județ.
Interesant este că acesta a încasat, în ultimul an de activitate de dinainte de pensionare, un salariu mediu net de numai 18.000 de lei lunar, deci mult mai mic decât pensia specială calculată și aflată în plată.
Paradoxul este evident și scoate la iveală hibele majore din sistemul de calcul al pensiilor magistraților.
Potrivit datelor furnizate de instituție, în județ sunt 75 de magistrați cu pensii speciale. Pensia medie a acestora este de 20.908 lei, iar pensia cea mai mare este de 29.250 lei.
În cazul pensiilor obișnuite, pentru limită de vârstă, pensia medie este de 1.937 de lei, dar există și o pensie maximă ușor peste 16.000 de lei, potrivit adevarul.ro.
Vezi şi: Impozit special pentru pensii speciale. Sunt vizaţi militarii, magistraţii şi parlamentarii români
Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.
Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).
Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.
Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.
În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.
Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.