Antena 3 CNN Economic Pensiile și salariile care cresc după alegeri. Sute de lei în plus pentru milioane de români

Pensiile și salariile care cresc după alegeri. Sute de lei în plus pentru milioane de români

Sunt schimbări majore după alegerile locale şi europarlamentare.

bani
Pensiile și salariile care cresc după alegeri. Milioane de români vor primi bani în plus
de Raluca Măndoiu    |    10 Iun 2024   •   14:12

Salariul minim urmează să crească oficial, de la data de 1 iulie. Vorbim despre o majorare de la 3.300 de lei brut la 3.700 de lei brut, care va veni însoţită de scutirea de taxe pentru o parte din sumă.

De asemenea, de la 1 septembrie aproximativ trei milioane de pensionari vor primi bani mai mulți după recalculare

Peste un milion de români vor avea salarii mai mari

Aproximativ 700.000 de români sunt remunerați, în acest moment, cu salariul minim pe economie, adică aproximativ 15% dintre angajații din România. De la 1 iulie, aceștia vor primi bani mai mulți, pentru că salariul minim brut pe economie va crește de la 3300 la 3700 de lei, adică 400 de lei în plus, brut. 

De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia, însă, 1.871.266 de salariați

„Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România.

De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”, spunea premierul în urmă cu câteva zile.

Punctul de amendă nu se va majora

De fiecare dată când se majorează salariile, se majorează și punctul de amendă. În prezent, acesta este de 165 de lei și ar fi trebuit să crească până la 185 de lei, însă acest lucru nu se va întâmpla, pentru că autoritățile au decis plafonarea, după cum anunța premierul Marcel Cioacu. 

Peste trei milioane de pensionari vor avea venituri mai mari

Pe de altă parte, nu doar cei cu salariul minim pe economie vor primi mai mulți bani de luna următoare, ci și pensionarii, în cazul cărora veniturile vor crește de la 1 septembrie

Procesul de recalculare este aproape finalizat, urmând ca deciziile să fie tipărite și trimise către toți pensionarii români. 

”Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii deja procesate și digitalizate, vorbim de procesul de evaluare.

Urmează ca în perioada următoare noi să tipărim deciziile de pensii, vom trimite deciziile către teritoriu, va trebui ca ei să tipărească aceste decizii și undeva în vară începem să emitem aceste decizii de pensionare către beneficiarii noștri pensionari.

Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nicio întârziere”, a explicat Daniel Baciu în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

 

 

×
Subiecte în articol: pensii salarii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close