Datoria publică a trecut de 52%% din PIB. Asta arată ultimele date de la Ministerul Finanțelor. Suntem datori 841 miliarde lei.
Deși legea spune ca statul trebuie să reducă cheltuielile când datoria depășește pragul de 50%, Guvernul se ferește să impună măsuri de austeritate şi taxe noi în an electoral.
Doar 3 procente ne despart de momentul critic în care pensiile și ajutoarele sociale ar putea fi înghețate. Legea spune că, dacă datoria publică depășește 55% din PIB, dar se situează sub 60% din PIB, Guvernul trebuie să înghețe pensiile şi alte cheltuieli pentru asistența socială.
Cea mai mare parte a datoriei, 820 miliarde de lei, aparține administrației publice centrale, în timp ce administrația publică locală are datorii de 21 miliarde lei.
Ministerul de Finanțe a precizat că, în vederea menținerii indicatorului datorie guvernamentală în PIB la un nivel sustenabil, Guvernul are în vedere stimularea creșterii economice.
Iar printre măsurile pe care Guvernul le pregătește pentru a reduce datoria menționăm accelerarea digitalizării, reducerea evaziunii fiscale, optimizarea riscului fiscal, modificarea codului de procedură fiscală.
Cum ne-ar putea afecta creșterea datoriei publice
- creșterea ratei dobânzii
- reducerea investițiilor
- creșterea cheltuielilor bugetare
- creșterea impozitelor și taxelor
Cum vrea Guvernul să reducă datoria
- măsuri pentru "stimularea creșterii economice"
- accelerarea digitalizării
- reducerea evaziunii fiscale
- optimizarea riscului fiscal
- modificarea codului de procedură fiscală