Această schimbare presupune recalcularea automată a tuturor pensiilor, fără a fi necesară o cerere din partea pensionarilor, în decurs de șase luni de la intrarea în vigoare a modificărilor, adică până la 1 martie 2025.
Recalcularea se va efectua prin înmulțirea numărului total de puncte obținute cu valoarea punctului de referință, determinând astfel cuantumul fiecărei pensii.
Recent, CNPP a stabilit, prin Ordinul 356/2024, modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii. Aceste decizii vor fi emise în două exemplare, care cuprind în clar numele și prenumele directorului executiv sau, după caz, ale directorului executiv adjunct al Direcției stabiliri și plăți prestații sau ale șefului casei locale, un exemplar fiind comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea urmând să fie arhivat la dosarul de pensie.
Sunt exceptate de la acest mod de recalculare pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se vor recalcula conform unui sistem propriu.
Concret, pentru pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 se va atribui un număr total de puncte determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenite sau aflate în plată la valoarea punctului de referință, scrie avocatnet.ro.
În situația în care recalcularea duce la un cuantum al pensiei mai mic decât cel actual sau cel cuvenit, se va menține cuantumul cel mai avantajos. Drepturile de pensie recalculate vor fi acordate începând cu data intrării în vigoare a legii.
Este important de reținut că noua lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, cu anumite excepții care se aplică deja începând cu 1 ianuarie.