Este vorba despre niște ajutoare pe această perioadă de iarnă, pentru românii cu venituri mici.
"Așa cum am procedat și la primul pachet social implementat de acest guvern, şi cum am procedat pe tot parcursul acestui an, avem în primul rând în vedere majorarea tuturor pensiilor de la 1 ianuarie 2023, după care avem câteva scenarii la care lucrăm, pentru a sprijini populația, pentru plafonarea prețurilor pentru toți, discutăm de energie, dar și măsuri sociale pentru categoriile vulnerabile.
Se va regăsi în propunerea de buget pe anul 2023, în primul rând, procentul de majorare a pensiilor, după care vom discuta despre măsurile pe care suntem obligați, trebuie să le luăm.
Sunt extrem de necesare pentru a sprijini în primul rând categoriile vulnerabile", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, vineri, la Antena 3 CNN.
Variantele de pe masa coaliţiei
Varianta 1
- Majorare 10% la pensii
Impact: 11 mld. lei
- Ajutor diferit în funcţie de venit, pentru ca pensia minimă plus ajutorul să nu depăşească 2.200 de lei
Varianta 2
- Majorare 10% la pensii
Impact: 11 mld. lei
- Ajutor - 700 - 1.000 lei, pentru pensia sub 1.500 lei sau 2.000 lei/ lună
Varianta 3
- Majorare 15% la pensii
Impact: 16,5 mld. lei
- Fără ajutor one off
"Dacă vorbim despre solidaritate socială, atunci discutăm despre o majorare a tuturor pensiilor, bineînțeles, cu un procent care va fi și v-am spus, se va regăsi imediat în propunerea de buget. Noi, PSD, am spus cel puțin 10%.
După care avem nevoie și de un sprijin suplimentar pentru categoriile vulnerabile. Asta practic înseamnă solidaritate socială, să sprijini categoriile vulnerabile, mai ales în momente de criză.
Dacă plecăm de la acest principiu, eu cred că ceea ce a prezentat președintele Marcel Ciolacu, și anume o creștere a tuturor pensiilor bazată pe contributivitate, cu creșterea valorii punctului de pensie pentru toate pensiile bazate pe contributivitate și în interiorul unei anvelope bugetare pe care o vom avea la dispoziție să găsim, pentru că e practic obligatoriu în această perioadă grea, și măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile.
Eu personal aș merge pe varianta aceasta, o variantă de majorare cu cel puțin 10% a tuturor pensiilor bazate pe contributivitate, dar și sprijin pentru categoriile vulnerabile.
Toate exemplele de sprijin de mai sus au fost deja implementate de acest guvern.
Prima dată am venit cu acea variantă până în 2.200, am avut și variantă fixă, vom decide în coaliție și vom anunța. Cert este că avem în calcul și avem în atenție astfel de măsuri pe care să le implementăm în această iarnă", a continuat Marius Budăi.
Întrebat dacă voucherele de iarnă la care făcea referire premierul Nicolae Ciucă sunt cele pentru facturi sau cele pentru mâncare, Budăi nu a răspuns foarte clar.
"Eu cred că sunt combinate, pentru că putem discuta de acel sprijin pe care implementăm până în luna decembrie și studiem posibilitatea de a prelungi și să vedem până la ce de tip să prelungim și în anul 2023, dar studiem împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și anumite vouchere, să vedem dacă le putem deconta din fonduri europene pentru a sprijini plata facturilor în energie. Însă măsurile trebuie să fie implementate în așa fel și anunțate mai ales", a precizat şeful de la Muncă.
Marius Budăi a pomenit şi de cei 1,4 milioane de români cu câștiguri între 2000 și 3000 de lei, o categorie "uitată" de Guvern.
"Vă aduc aminte că de la 1 ianuarie 2022, toţi au beneficiat de o majorare a pensiilor cu 10%, iar de la 1 ianuarie 2023, toți vor beneficia de o majorare a pensiilor cu cel puțin 10%.
Când vorbim de salarii, vă reamintesc faptul că la mijlocul acestui an am pus la dispoziția mediului de afaceri acei 200 de lei posibilitate de majorare a salariului minim, fără să fie taxat de stat.
Deci statul a venit și el cu un sprijin, nu taxează cei 200 de lei. De la 1 ianuarie 2023, avem deja în dezbatere, în dialog social cu partenerii sociali, propunerea PSD de majorare a salariului minim până la 3.000 de lei", a mai spus Budăi.
"Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent.
Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății", a punctat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, ajutoare pentru pensionari - majorarea pensiilor și, posibil, vouchere, spunând că bătrânii trebuie sprijiniţi în iarnă.
"Pensionarii vor fi ajutați, așa cum au fost ajutați de când am preluat guvernare, cu tot ceea ce putem, pentru că au nevoie de ajutor și trebuie să îi ajutăm. Nu putem să discutăm despre sume.
Este posibil să primească și ne-am angajat să majorăm pensiile. De asemenea, în funcție de banii de la buget, vom acorda și acele vouchere, astfel încât să-i sprijinim să treacă prin iarnă", a anunţat, joi, şeful Executivului.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, dar spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.
"Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.
"Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente", a spus Budăi.
Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu
Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.
Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.
Cum aflaţi, pas cu pas, data pensionării
1. Intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), www.cnpp.ro.
2. Accesaţi rubrica "Când mă pot pensiona?".
3. Completaţi acolo data naşterii, sexul dvs şi introduceţi cifrele sau literele din imagine. Apoi, apăsaţi butonul Calculează
Vi se afişează apoi o casetă cu data de pensionare şi stagiul minim pentru pensia de limită de vârstă, pensia anticipată sau pensia anticipată parţial.