Apoi, nu mai este mult timp până când românii vor primi şi pensiile majorate, respectiv din septembrie, după implementarea moi legi a pensiilor.
Milioanele de pensionari români așteaptă cu nerăbdare să le intre pensiile pe luna iunie 2024, după ce virarea pensiilor din luna mai s-a făcut mai devreme decât de obicei.
Spre deosebire de luna anterioară, când pensiile au fost livrate atât pe card cât și de Poșta Română în primele trei zile ale lunii, având în vedere că a fost Paştele, în iunie se revine la calendarul obișnuit. Astfel, românii vor avea mai mult zile de aşteptat.
După ce Guvernul a decis să vireze pensiile din luna mai înainte de Paște, pentru ca românii să aibă bani de sărbători, acum bătrânii trec printr-o perioadă mai lungă fără bani.
VEZI IN GALERIA FOTO CUM SE CALCULEAZA PENSIA SI PRINCIPALELE SCHIMBARI DIN LEGEA PENSIILOR
Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.
Cum se calculează pensia
Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.
La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.
Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial
Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.
Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei
Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.
De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.
Peste 2,5 milioane de români iau bani pe voucherele de alimente
În afară de pensie, mulţi pensionari vor primi în iunie şi bani pe voucherele de alimente.
Aproximativ 2,6 milioane de români, beneficiari ai cardurilor sociale pentru alimente, vor primi o nouă tranșă de 250 de lei.
Printre românii care se află pe lista beneficiarilor se numără persoanele cu grad de handicap, cei care au venituri lunare mai mici sau egale cu 2000 de lei dar și pensionarii sistemului public de pensii.
Beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:
- persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 de lei;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
- familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Anul acesta, peste 2,5 milioane de români vor beneficia de cardurile pentru alimente.
”Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Casa Națională de Pensii Publice, instituții subordonate și respectiv sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au transmis către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene situația centralizată cu beneficiarii de carduri sociale pentru alimente:
- 614.358 persoane, adulți și copii, încadrate în grad de handicap grav, accentuat și mediu
- 13.098 familii cu cel puțin 2 copii în întreținere;
- 3.130 familii monoparentale;
- 192.398 familii beneficiare de ajutor de incluziune;
- 1.714.246 de pensionari
- 528 de persoane fără adăpost.
"Din acest an, Guvernul României a decis majorarea la 2.000 de lei a nivelului maxim al veniturilor pentru care sunt acordate tichetele sociale.
În următoarea perioadă, cele 2.537.758 de carduri active vor fi alimentate cu câte 250 de lei. Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.
În anul 2024, aceste carduri vor fi alimentate de șase ori: în februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie", spunea Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, cu ceva vreme în urmă.
Data la care intră pensiile românilor în iunie 2024
Pensiile care intră pe card se alocă în data de 12 iunie 2024, dar nu mai târziu de data de 13 aprilie, potrivit Casei Naționale de Pensii.
Având în vedere că ziua de 12 iunie este miercuri și nu este zi de sărbătoare legală, nu se vor face decalări la plata pensiilor pe card.
Luna trecută s-a făcut o excepție de la acest regulament, iar pensionarii și-au văzut pensiile pe card încă din data de 3 mai, fiind Paştele.
Când ajung pensiile la oficiile poștale
Pensiile românilor din luna iunie 2024 care vin cu Poșta Română ar trebui să se achite în intervalul 1-15 aprilie, la domiciliul beneficiarilor.
Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.
În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.