”În situația în care, urmare a recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării”, se arată în noua lege a pensiilor.
Asta înseamnă că, dacă după recalculare, reiese o sumă mai mică decât cea aflată în plată, venitul persoanei în cauză ar urma să scadă.
Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a ținut să explice însă că veniturile pensionarilor nu vor scădea după recalculare. Potrivit acestuia, pensiile care ar urma să scadă în urma recalculării vor rămâne la cuantumul aflat în plată la acel moment. Există însă și mici excepții.
”Trebuie să plecăm de la ceea ce înseamnă normele metodologice. Nu vreau acum să fac educație legislativă, doar informez că normele metodologice sunt acele documente, acte elaborate de ministere, care vin în urmă aprobării unei legi și publicării în Monitorul Oficial care, cu exemple, ne arată pașii de urmat și cum va fi implementată legea.
Trebuie să înțelegem acest proces mare de recalculare împărțit în două etape. Marea recalculare care se face, așezarea pe contributivitate, așezarea pe tot ceea ce înseamnă punctele suplimentare, articol în lege care spune foarte clar că nicio pensie nu va scădea și că vor rămâne în plată cuantumurile aferente în cazul în care se întâmplă să fie vreo pensie care să nu ajungă la cuantumul care a fost calculat în spate prin intervenția altor legi.
La ce se referă acest articol? Normele metodologice sunt publicate în transparență decizională, culegem aceste informații de la toată lumea și se pot și modifica aceste norme până la aprobarea finală”, a afirmat Marius Budăi la Antena 3 CNN.
”Dar vreau să explic cu acuratețe, deși voi fi puțin tehnic. Există acel document, care privește acordul global. În carnetul de muncă erau trecute salariile de bază, care luate în calcul, pe baza acordului global, să spunem că, în construcții, erau două luni care, cu intemperii foarte mari, cu geruri foarte mari, nu se putea lucra în acea perioadă, pe toată perioada anului de 10 sau 11 luni de zile, se lucra și se câștiga peste salariul de bază, deci era un indice de 1.0 care însemna salariul de bază, era calculat venitul după acordul global, la care doar angajatorul plătea contributivitate. Dacă în luna februarie ar fi fost o lună foarte friguroasă și s-ar fi realizat doar 0,90% din salariu, s-a oprit contribuția doar la 0,90% din salariu și doar pe luna respectivă pensionarul poate avea o pensie mai mică, un punctaj mai mic, dar care se cumulează și se ascunde în lunile celelalte când a avut punctaj mai mare.
Această prevedere exista și până în acest moment, pentru că o să vă dau încă un exemplu. Colegii mei de la Casa Națională de Pensii au simțit că este nevoie să fie trecut și aici din cauza acestor apariții și din cauza noilor prevederi ale documentelor care nu au fost luate în calcul până acum, mă refer aici la sporurile cu caracter permanent, unde intră și acordul Global. Asta nu înseamnă că va scădea pensia cuiva”, a mai spus Marius Budăi.
”Dar vreau să vă dau încă un exemplu din practică. Dacă în urma unui proces, pentru că sunt atâtea procese în instanță, un beneficiar de pensie, în baza unei adeverințe pe care a pus-o, care nu a fost întocmită corect, a obținut un drept la pensie iar ulterior s-a dovedit că adeverința nu a fost conformă, atunci aceste adeverințe nu au mai fost luate în calcul și având în vedere că a fost acel venit în urma unei adeverințe eronate, sau și mai grav, false, cuantumul pensiei a fost recalculat prin diminuare.
Dar nu vor fi cazuri acum, poate vor fi cazuri cât am eu degete la o mână, dar colegii mei au simțit nevoia să aibă o acoperire în lege.
Dar vreau să repet, pentru recalculare, există un articol clar în lege că atunci când, în urma recalculării unei pensii iese un punctaj mai mic, se păstrează cuantumul în plată. Ce aș vrea eu să reținem de la apariția acestor norme, că noi acum, Guvernul Ciolacu este extrem de determinat ca de la 1 septembrie seniorii noștri să primească pensiile conform legii”, a concluzionat Marius Budăi la Antena 3 CNN.