Săptămâna viitoare vom afla dacă vor fi majorate pensiile, pentru cine și de când. Guvernul condus de Nicolae Ciucă analizează să crească plafonul de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, plafon până la care pensionarii să fie scutiți de plata impozitului pe venit.
În acest moment, pensionarii cu pensia mai mică de 2.000 de lei nu plătesc impozit. Este vorba despre o măsură care ar avea un impact bugetar de aproximativ 87.000.000 de lei și ar viza aproape 950.000 de pensionari care au pensia cuprinsă între 2000 de lei și 3000 de lei.
Guvernul urmează să ia decizia săptămâna viitoare, când va fi aprobată rectificarea bugetară. Liderii coaliției de guvernare urmează să se întâlnească într-o ședință cu toate cifrele pe masă și să decidă dacă măsura va fi aplicată de la 1 septembrie, deci de luna viitoare, sau începând cu anul viitor.
Calcule pensii 2022 - Cu cât vor crește pensiile
În ce privește calculele, un pensionar care are astăzi o pensie 2.010 lei, dacă va fi scutit de acest impozit pe venit, va câștiga în plus la pensie doar 1 leu!
Pensionarul care are o pensie de 2.500 de lei va avea în plus la pensie 50 de lei.
Cel mai mult vor câștiga pensionarii care au o pensie de 3.000 de lei. Ei ar putea primi în plus 100 de lei.
Este o creștere infimă, având în vedere că rata inflației a depășit pragul de 15% și având în vedere că pentru produsele pe care le cumpăram anul trecut, acum trebuie să scoatem cu câteva sute de lei în plus din buzunar.
Guvernul ar trebui, potrivit legii, să majoreze pensiile începând cu anul viitor sau să fie indexate pensiile, cel puțin cu rata inflației.
Din informațiile Antena 3, Executivul nu va putea să majoreze, să aplice o majorare mai mare de 10%.
Asociația pensionarilor: ”E bătaie de joc. Păi nu le e rușine”
”Noi, pensionarii din Timiș, când am auzit propunerea... deci vreau să vă spun că nici nu putem să acceptăm. Le cerem demisia tuturor tuturor guvernanților, e bătaie de joc. De ce nu pune legea 127 în vigoare? Au votat-o, au promulgat-o. De ce nu o pune în vigoare?
A anunțat premierul că va crește cu 50% salariile bugetarilor. Păi nu le este rușine? (...)
Dăm un leu să dai la pensionari în criza asta? Nu se poate ce bătaie de joc puneți pe pensionari. E bătaie de joc.
Toți pensionarii probabil vor fi în stradă, nu se mai poate, chiar bătaie puneți pe pensionari la ora actuală”, a spus Silvia Petre, președintele Asociației Pensionarilor din Timiș, sâmbătă, la Antena 3.
Cum afli anul în care ieşi la pensie. Şeful Casei de Pensii: "Răspunsul este instantaneu, cu acest calculator"
Şeful Casei de Pensii: "Pe site, introduceţi luna și anul nașterii şi aflaţi automat anul pensionării".
"Este vorba despre portalul Casei Naționale de Pensii Publice, pe care îl poate accesa oricine în care este lucrul. Este foarte simplu. Este exact pe prima pagină de pornire.
Mergeți acolo la rubrica "Când mă pot pensiona" și, într-adevăr, dacă băgați niște date minime, și anume luna și anul nașterii, conform prevederilor legale în vigoare, acest algoritm pe care noi l-am implementat în portal vă dă automat vârsta și anul pensionării”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.
Data până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime pentru pensie
Românii care au nevoie de vechime în muncă pentru pensie îşi mai pot cumpăra această vechime până în vara anului 2023, apoi legislația nu mai permite acest lucru.
Astfel, cei care nu au vechimea necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în luna august a anului viitor inclusiv, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.
În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.