Este vorba despre pensia paneuropeană, iar din 22 martie a intrat în vigoare Regulamentul UE privind Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP).
"Este vorba de un regulament al Uniunii Europene care a intrat în vigoare la sfârşitul lunii martie şi care reprezintă actul de naştere al acestei noi forme de pensie ce urmează să fie pusă la dispoziţia tuturor cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene.
Dincolo de faptul că este o pensie facultativă, se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitor, dar este separată de sistemul public de pensii din ţările membre şi de sistemul de pensii private, aşa cum există în fiecare stat european.
Este un produs portabil, adică permite schimbarea reşedinţei participantului la un fond paneuropean de pensii dintr-un stat în alt stat membru, fără ca cel care a contribuit la acest fond să fie nevoit să schimbe furnizorul de fond de pensii", a explicat Dan Apostol, purtător de cuvânt ASF, marţi, la Antena 3.
Cum putem beneficia de pensia paneuropeană
"Cetăţenii români care lucrează în România vor putea investi într-o pensie paneuropeană.
Cetăţenii care lucrează în alte state membre al UE vor putea învesti în această pensie paneuropeană distribuită pe teritoriul respectivelor state, urmând ca la o eventuală întoarcere acasă în România să poată solicita furnizorului deschiderea unui subcont în România sau transferul la o altă formă de acumulare de pensie paneuropeană.
Acum suntem în faza în care orice ţară membră a UE urmează să-şi alinieze legislaţia internă astfel încât să putem avea un cadru foarte corect de înfiinţare.
Până acum, nu s-a înregistrat niciun operator, furnizor de astfel de pensie. Vom vedea concret cum se va desfăşura acest procedeu de economisire pe termen lung", a precizat Dan Apostol.